Българският национал Цветан Соколов, който играе за италианския Тренто, стана най-добър реализатор на Световното клубно първенство за мъже в Бетим (Бразилия). Той бе избран и в идеалната седморка на шампионата като диагонал на отбора, съобщава bgvolleyball.bg.

Соколов наниза общо 108 точки (7 аса, 89 атаки, 12 блокади) в мачовете от първенството и така се откъсна с цели 32 точки от най-близкия си преследвач Уолъс де Соуза от шампиона Сада Крузейро (Бело Оризонте, Бразилия), който бе обявен за Най-полезен играч (MVP) на шампионата.

Освен българина като диагонал, в идеалната седморка на Световното първенство влязоха още Уилям Аржона от Сада Крузейро като разпределител, Йоандри Леал от Сада Крузейро и Лукаш Дивиш от руския Локомотив (Новосибирск) като посрещачи, Емануеле Бирарели и Матео Бургщалер от Трентино като центрове и Сержио Ногейра от Сада Крузейро като либеро.

Цецо Соколов влезе в челните десетки на още три индивидуални класации. Той стана четвърти за най-добър блокировач с 0.60 точкови блокади средно на гейм. Тук победител е неговият съотборник Бирарели с 0.70. Българският диагонал е шести за най-добър нападател с 53.94% успеваемост в атака. Водач на тази класация е Хосе Сантос от УПЦН (Сан Хуан, Аржентина) с 68.35%. За най-добър изпълнител на сервис Цецо е седми с 0.35 аса средно на гейм. Първи е Уолъс де Соуза с 0.59.