България може да остане без престижното си домакинство на финалите на Световната лига през 2012 година, което трябва да бъде в началото на юли в столичната "Арена Армеец", съобщава BGvolleyball.com.

Основна причина за това е, че не са платени 500 000 долара такса, които правителството обеща да даде за организирането на форума. Друга причина са скандалите в българския волейбол, като Международната федерация (ФИВБ) е притеснена от случващото се у нас и искането на бившият вече треньор Радостин Стойчев за оставки на УС на федерацията и нейният президент Данчо Лазаров.

Междувременно сръбската федерация е изразила готовност от моментално заплащане на парите и желание за организация на финалите на най-комерсиалния турнир на планетатата. Ако това стане, отнемането на домакинството ни ще бъде прецедент, който не се е случвал досега в 23-годишната история на Световната лига.

Появяват се и притеснения относно участието на мъжкия ни национален отбор във финалната фаза на надпреварата, защото сега тимът ни е на трето място във временното класиране на предварителна група D. За финалите се класират победителите в четирите групи, домакинът и най-добрия втори, който почти сигурно е състава на Бразилия.

1 юли 2012 година е последният срок, даден от Международната федерация на България за заплащането на таксата за организиране на финалите на Световната лига 2012. От световната централа са позволили това да стане на два транша, но дори първият не е преведен от българска страна. Самите пари трябва да бъдат преведени на федерацията по волейбол от Спортното министерство, като част от ангажимента на родното правителството за финансиране на престижната проява, която се организира за първи път у нас.