България победи Италия с 3:0 гейма в мач от група "Е" на Световната лига по волейбол за мъже. Така момчетата на Радостин Стойчев запазиха шансовете си за класиране на полуфиналите на престижната надпревара.

Срещу Италия националите ни показаха доста по-категорична и силна игра, отколкото в мачовете с Полша и Аржентина. Напрежението сякаш липсваше, а критичните моменти не затрудняваха Владимир Николов и съотборниците му. Логично се стигна и до победа с 3:0 гейма.

 

В момента резултаът е:  Италия - България  0:3 (22:25, 22:25, 21:25)

 

Първи гейм:

България започна срещата повече от добре и поведе с 2:0, след което италианците се стегнаха малко и последва размяна на точки, но преди първото техническо прекъсване Матей Казийски и компания успяха да дръпнат с цели 4 точки. Веднага след това обаче последва серия на Италия, при която те вкараха цели 5 точки, срещу само 1 за нас и изравниха. Размяна на точки доведе до 11:11, а след това символичните домакини успяха да отбележат още 3 последователни и да поведат с 14:11. Нашите обаче върнаха серията от 3 точки и изравниха. Последва размяна на точки, но в крайна сметка Италия водеше с 1 точки при второто техническо прекъсване.

При 17:15 Радостин Стойчев поиска прекъсване, за да даде някои напътствия на своите момчета. Последваха две много хубави атаки на нашите момчета и изравняване на резултата – 18:18. Разменихме си точки до 20:19, а след това чудесна блокада на Теодор Тодоров и блокаут на Матей Казийски донесоха преднина от 1 точка за България.  Виктор Йосифов и Казийски спряха и следващата атака на Италия и резултатът стана 22:20 за нас. Разменихме по една грешка за 23:21. Чудесна блокада на Йосифов ни доближи само на точка от победа в първия гейм. Изпуснахме първия геймбол, но Матей Казийски не сгреши при втори и затворихме гейма при 25:22.

 

Втори гейм:

Вторият гейм стартира невероятно добре за нашите. Те бързо дръпнаха с 3:1, а до първото техническо прекъсване Владо Николов, Матей Казийски и компания успяха да натрупат предимство от 5 точки. Подемът на българите продължи и вкарахме още две точки, но след това и Италия показа, че е отбор от световна класа и няма лесно да се предаде. При 11:6 съперниците ни направиха серия от 3 поредни точки.   Силният сервис на Зайцев и блокадите на Ласко ни затрудняваха и се стигна до изравняване 12:12, но последва силна серия от 3 точки и за България. В крайна сметка майсторско изпълнение на Владо Николов доведе до резултат 16:13 за нас при второто техническо прекъсване.

Веднага след това италианците се върнаха с нови сили и направиха поредна силна серия, с която успяха да изравнят за 17:17. Последва размяна на точки, при която все пак успяхме да направим аванс от 2 точки за 23:21. Казийски и компания  успяха да запазят стабилната си игра и затвориха втория гейм при 25:22 за България.

 

Трети гейм:

Началото на третия гейм не беше така ударно за нас, както при другите два гейма. Играта се водеше точка за точка, а при първото техничеко прекъсване водехме едва с една точка – 7:8. Веднага след това обаче чудесна наша блокада ни даде още една точка преднина. Италианците обаче не се бяха отказали и продължиха с борбената си игра, а размяната на точки продължи. Въпреки добрата игра на България, на второто техническо прекъсване отново водехме само с 1 точка.

След кратката почивка Владо Николов донесе нови две точки за нашите – след атака и след ас, а преднината ни се покачи на 18:15. Италия обаче бързо изравни и се стигна до 20:20, а тогава момчетата на Радостин Стойчев показаха истински майсторлък. Матей Казийски и Владо Николов бяха в основата на последните няколко атакаи, които доведоха до победа в гейма с 25:21.

 

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Цветан Соколов, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев - Владислав Иванов-либеро

ИТАЛИЯ: Драган Травица, Михал Ласко, Емануеле Бирарели, Симоне Бути, Кристиан Савани, Иван Зайцев - Андреа Бари-либеро