За първи път от създаването си в Екстракласа лигата за мъже в Полша ще се играе ”български финал”.

Един срещу друг в него ще застанат бившият капитан на националния отбор на България – Николай Иванов и неговия клуб Ястжибски Вигел, а от другата страна на мрежата ще е бронзовият медалист от Модиал 2006 – Евгени Иванов-Пушката и неговия клуб – СКРА Белхатов.

Историческият ”български финал” в Полша стана факт, след като късно снощи вицешампионите от Ястжибски Вигел водени от Николай Иванов отстраниха ПЗУ АЗС Олшчин на полуфинала с 3-1 победи в серията.

Снощи Иванов и компания постигнаха 3-ата си решителна победа над ПЗУ АЗС Олшчин у дома с категоричното 3:0 (25:22, 25:20, 25:15) и така спечелиха плейофната полуфинална серия с 3-1 победи. Николай Иванов изигра поредния си отличен мач за своя тим и остана на игрището от първата до последната минута на срещата без смяна. Николай Иванов надигра напълно обявеният за разпределител №1 на световната първенство в Япония 2006 – Павел Загумни, който организираше играта на ПЗУ АЗС Олшчин.

""

Така воденият от италианският специалист Томазо Тотоло тим се класира за финала на полското първенство където ще срещне шампиона за 2006 година и носител на Купата на Полша за 2007 година – СКРА Белхатов, където играе Евгени Иванов-Пушката.

С класирането си на финала волейболистите на Ястжибски Вигел изпълниха поставените цели от ръководството на тима да стигнат до срещите за титлата.

Така шампионът на Полша ще бъде определен на финала от сблъсъкът между шампиона СКРА Белхатов, с Евгени Иванов и Ястжибски Вигел с Николай Иванов.

Първите две финални срещи ще се играят на 4 и 5 май, като домакин на срещите е СКРА Белхатов. Играе се до 3 победи от 5 срещи.

ИВАЙЛО БАНЧЕВ