В България „няма такова чудо като политически елит“. По-истинското, по-точното название е „политическа орда“, коментира Тошо Тошев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Именно така е озаглавена и новата му книга – „Политическа орда“.

Това обаче не е символ на прехода. „В прехода има и много свестни неща и в крайна сметка, добре че той тръгна – в България им а демокрация. От моята книга не трябва да се вади извод, че такова нещо не съществува“, каза той.

„Къде е елитът в политическата т. нар. класа?“, попита Тошев. „Чрез книгата си и това, което съм разказал в нея, не искам да кажа, че хората по върховете на политическите структури са глупаци, неинтелигентни. Да, някои от тях са свестни хора, вероятно. Аз познавам мнозина, тъй като такава ми беше работата. Но в крайна сметка те стават част от ордата, като влязат в съответните структури“.

„Политическата орда е една тълпа от хора, тръгнали с желание не толкова да управляват смислено държавата, а да направят нещо смислено за себе си“, каза Тошев.

Общото между политиците, изредили се във властта, е „нищетата, мизерията, в която живее народът вследствие на политическата орда. България е европейски шампион по всички социални спортове – тя е най-бедната, най-мизерната, най-необразованата, с най-много нещастие и убити хора по пътищата...“, смята Тошев.

Вижте целия разговор във видеото.