54 стари сметища са затворени тази година и още 19 ще бъдат затворени до края на годината, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Незаконното сметище в Пазарджик е язва, която категорично трябва да бъде премахната.

„Дълги години общината подготвяше проект, имаше забавяне, приключиха с подготовката на техническата документация. Ние осигурихме финансиране и вече стартира изграждането на новата регионална система за управление на отпадъците. Подпомагаме общините и това е нашата роля – заедно с тях да се справим с проблема”, отбеляза екоминистърът.

Във връзка със сигналите, че сметището гори, Василев отбеляза, че това се случва, защото не се поддържа добре и не съответства на екологичното законодателство.

Когато бъде изградена регионалната система в Пазарджик, ще бъдат затворени общо 9 стари сметища – освен голямото пазарджишко и в още 8 общини, допълни тя.

В Стара Загора, където също има сигнали за горящо сметище, в много напреднала фаза е изграждането на системата, която се финансира чрез оперативната програма.

Близо 50 млн. лева са отделени, 12 общини са включени в сдружението и когато бъде изградена системата, очакваме до края на годината да бъде въведена в експлоатация и това сметище също ще бъде затворено, каза още Ивелина Василева.

Стартираме първата по рода си програма, с която ще стимулираме закупуването на електромобили от публичните администрации. Ще бъдат заделени 1 млн. лева от националния доверителен екофонд, с които ще се осигури субсидиране на част от средствата за закупуване на електромобили, съобщи още Василева.

По думите на министъра ще бъдат закупени 1000 електромобила.

120 млн. лева са заделени по ОП „Околна среда” за проекти, свързани с подобряването на чистотата на въздуха.