Шефкет Чападжиев е роден на 24 април 1939 г в Мадан. Емигрира в Чикаго, САЩ през 1963 г. Пристига в Америка с по-малко от един долар в джоба си.

Хваща се да рекламира олио пред най-прочутия небостъргач в Чикаго, където по-късно си купува 88-мия етаж. За няколко години се превръща в най-богатия българин в САЩ. Наричан е „Краля на печатарите".

Чападжиев се занимава и с благотворителна дейност - финансира болници и сиропиталища, изгражда църкви и джамии. Всяка година се прибира в родния си Мадан.

„Не съм пропускал да си идвам в България. Всяка година по един месец. От 40 години.”, разкри Шефкет Чападжиев, а тази година прави обиколка на цялата ни страна.

Успелият ни сънародник споделя, че душата му се изпълва с радост, когато чуе да се споменава името на България в САЩ.

„Обичам да чуя нещо добро за България.”, заявява Чападжиев, но отбелязва, че в миналото името на страната ни е било споменавано често в отрицателен смисъл и много рядко се е говорело за нея, ала това се е променило след Световното първенство по футбол през 1994 г.

„Като прочетох книгата на Алеко Константинов „До Чикаго и назад”, бях 5-6 клас, в мен се загнезди желанието да посетя Америка”, разкрива Чападжиев и разказва, че това му желание не е стихнало през годините, докато през 1963 г. е успял да избяга отвъд Желязната завеса.

Не е споделял с никого плановете си, за да не бъде издаден, а и защото са щели да накажат тези, които са знаели като съучастници. След бягството му, семейството му е репресирано, но това не първият случай на проблеми на фамилията му с комунистическата власт.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато е бил 10-годишен, семейството му е било изселено в Северна България.

„Смятаха ни за буржоазия. Защото имахме и дюкянче, и две овце повече от съседите”, разказва Чападжиев.

Когато пристига в Ню Йорк има само 75 цента, а първите му спечелени пари са 2-3 години след откриването на бизнеса му.

„Формулата за успеха винаги е една и съща: Винаги има възможности, но трябва да ги търсиш”, разкрива Чападжиев.

„Трябва да познаваш това, което правиш”, смята Чападжиев и разкрива, че се е занимавал с печатарство още преди да замине за САЩ.

Това, което го е научила Америка, е да не дели хората на бели и черни, мюсюлмани и християни. Смята, че е постигнал американската мечта и донякъде е изненадан от успеха си, защото си е представял, че ще има едно малко магазинче за фотоапарати или малка печатница.

Най-голямо впечатление в САЩ му е направила свободата и признава, че не е очаквал това твърдени за Америка да е вярно до такава степен.

„Виждам много подобрения тук, като обикалях тази година”, каза успелият ни сънародник.

Шефкет Чападжиев споделя, че едно от най-важните неща за него е „да бъде от полза за България по някакъв начин”.