Шефкет Чападжиев е роден в Мадан през 1939 г. Бяга от България през 1963 г.  В Америка пристига със 75 цента в джоба си, а по-късно се превръща в един от най-богатите и най-преуспелите хора.   

В началото се хваща да рекламира олио пред най-прочутия небостъргач в Чикаго, където по-късно си купува 88-ия етаж. С олиото му плащали по 1,25 долара на час. Продавал е и копия на енциклопедия „Британика”.

Първата къща в САЩ Чападжиев си е купил през 1967 г. „Тогава бях най-щастливият, защото имах нещо мое”, заяви той в предаването "120 минути" по bTV.

Първата фабрика си е купил през 1976 г.  Първия милион пък е направил на шестата година от започването на бизнеса си. „Парите са много важна и движеща сила. Ако си много щедър, давай ги за дарения, но първo ги направи”, съветва Чападжиев.

В американския печат го наричат Краля на печатарите. В печатниците му се сглобяват по над 25 млн. рекламни брошури на ден.

Чападжиев е почетен гражданин на щата Илиноис. Финансира болници и сиропиталища, изгражда църкви и джамии. Той е един хората, които са платили да са част от първия пътнически полет в космоса.

Един от най-богатите българи всяка година се прибира в Мадан. Женен е и е баща на три деца.

Снимка: btvnovinite.bg

“За да станеш богат, трябва да отговаряш на три качества – да си глупав, мързелив и щедър”, казва той.

"Ако си много работен, ти се впускаш в работа и нямаш време да мислиш. Ако си мързелив, гледаш някой друг да прекараш да работи и така”, пояснява Чападжиев.

„Много хора допускат големи грешки в бизнеса. На хората, които работят за теб, трябва да им плащаш добре, да бъдат удовлетворени във всичко, за да не те напускат. Трябва да ги третираш добре”, убеден е той.  

"Аз лично се надявах, че България ще бъде на по-високо икономическо ниво за хората. За голямо съжаление, много бавно вървят промените", казва още Чападжиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Чападжиев разказа и любопитна история от 1994 г. На Световното първенство по футбол, което не започва гладко за българския национален отбор, след като падаме 3:0 от Нигерия, Чападжиев кани футболистите на прием с цел да им повдигне духа.

Дори им казал, че ако отидат до финал, ще им даде по 10 000 долара, ако пък го спечелят, обещал по 20 00 долара. Мислехме по един „Кадилак” да им вземем, но треньорът Димитър Пенев го посъветвал, че е по-добре да им даде пари, обясни Чападжиев.

В крайна сметка за четвъртото място им дал по 1000 долара.