Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ, която е най-голямата от 4 в Украйна. Това коментира експертът по безопасност на АЕЦ проф. Георги Касчиев, след като през нощта там избухна пожар.

Той обясни, че ако украинците бъдат притиснати, може да отговорят с удари по руски атомни електроцентрали по границата.

Касчиев добави, че ако се задълбочи разрезът с Русия, можем да пострадаме икономически, но и АЕЦ „Козлодуй“ може да няма как да довърши запланиран ремонт, защото резервни части се доставят от Русия.

Според Касчиев има много сценарии, свързани с украинската електроцентрала.

„Представете си, ако се повредят електропроводите, които излизат от централата, ако са взривят, централата остава без захранвана, трябва да разчита на аварийни генератори, които не могат да работят дълго време, но има много сценарии и мерки не може да се предвидят“, каза експертът.

Според местните власти пожарът е локализиран в тренировъчна сграда извън активния периметър на реакторите. 

Проф. Касчиев обясни, че тази атомна централа е много важна за Украйна, тъй като има 6 реактора.

Блоковете в АЕЦ „Запорожие“ са тип ВВЕР, като подсилената им конструкцията включва тонове бетон и стомана именно с цел енергоблоковете да са възможно най-добре защитени при всякаква ситуация.

„Важно значение има тази електроцентрала, като енергоизточник няма с какво да я заменят, ако я изключат, може някак да се преживее. Самият факт, че се обстрелва ядрена централа е тревожно, дали е шантаж, или действие на полевите командири, не може да се каже.“, обясни той.

По думите му това се възприема като ядрен тероризъм.

„Това е втори подобен случай, първият е от войната в Югославия, между Словения и Хърватия има една централа с един реактор. Тогава сърбите направиха провокация, прелетяха изтребители над централата, това изправи на нокти света, централата беше спряна и нямаше заплахи“, каза още Ксчиев.

Той обясни, че Зопорожката АЕЦ има защити, но не е необходимо да се повреди самият реактор, за да станат аварии от различен характер, включително и ядрена.

Украинците имат ли възможност да отвърнат?

Украинците имат възможност да отвърнат и да нанесат удари по руски централи, което дано не се случи, заяви Касчиев.

„На около 100 км от границата с Украйна има руска централа с 4 реактора от типа на тези в Чернобил. Украинците имат ракетни отделения и могат при ако ако са пртиснати, може да атакуват“, добави той.

Има ли опасност за нас?

„Газта у нас има малко значение при производството на електроенергия, ако се стигне до това - ще бъдат засегнати големи промишлени предприятия, като стъкларски, металургични, както и някои топлофикации. Главно засегнати ще са големите консуматори“, обясни още експертът.

Последиците ще са икономически, каза той.

Касчиев коментира и АЕЦ „Козлодуй“.

„АЕЦ „Козлодуй“ има ядрено гориво, но резервните чати се доставят от Русия и ако не се доставят някои чати, няма как да се пуснат мощности, а предстои и ремонт. Ако се стигне до пълен разрез с русия, ще имаме и проблеми не само ние“.