В първия учебен ден зрителите на bTV се срещнаха с композитора Стефан Димитров, който ги поведе на едно своеобразно пътешествие във времето. Той си припомни своето време в 127-о училище, където е учил до 8-и клас, преди да бъде приет в музикално училище.

Композиторът посочи всички разлики, които намира сега в училището, където е учил като дете. Има построено цяло нови крило, липсва чешмичката, от която са пили като деца, както и голямото орехово дърво, което се е намирало в двора на училището.

Той остана разочарован, че на откриването на учебната година няма никаква музика. „Да имаше поне чалга“, пошегува се композиторът.

Стефан Димитров не е единственият известен музикант, който е учил в 127-о училище. Негова съученичка и приятелка е била певицата Богдана Карадочева. Двамата разказват историята на приятелството си, което продължава и до днес, в книгата „Безнадежден случай“.

Любопитен факт, който Стефан Димитров сподели е, че когато са били ученици в училището са пристигнали хора от хор „Бодра смяна“, които са търсели талантливи деца за хора. Тогава са харесали Стефан и той е станал част от хора, но са отхвърлили Богдана. Според композитора причината за това е, че гласът ѝ е твърде уникален и не става за хор, а само за солист.

На въпроса с каква музика би описал днешното време, Стефан Димитров отговори, че в никакъв случай музиката не трябва да е мрачна. „Човечеството ще намери сили да оцелее“, завърши оптимистично той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!