Ако македонският народ имаше такъв исторически документ като „История славянобългарска”, сигурно щяха да започнат да го изучават още в забавачката наизуст. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV актьорът Мариан Маринов, който създаде първия аудиозапис на „История славянобългарска”.

„Не в девети, не в седми, не в шести клас, не е рано на децата да започне да им се говори на тези неща и в предучилищната", посочи той във връзка с дебата за учебната програма.

„Не казвам, че в шести клас трябва да бъдат накарани децата да прочетат „История славянобългарска”. Аз съм убеден, че от целия български народ сигурно 0,0002% са прочели цялата „История славянобългарска”. Спокойно може на децата в шести клас учителят да им разкаже за „История славянобългарска”, така както те биха могли да го разберат”, изтъкна Маринов.

„Доста съм изумен от националното поведение на българите и в частност от поведението на някои отговорни фактори”, коментира той.

Българинът страда от недостатъчно самочувствие, каза още актьорът. „Старателно и методично изтриваме родовата си памет в полза на някаква политкоректност, която аз отказвам да разбера”, подчерта още Маринов.