Брашнените червеи бяха признати за безопасна храна в Евросъюза. Решението е на Европейския орган за безопасност на храните. Предстои да бъде потвърдено от Европейската комисия и да се реши как точно ще се предлагат на европейския пазар. 

Кремена Дервенкова е ентомофаг - привърженик на консумацията на насекоми. Самата тя експериментира с продукти от насекоми и отглежда щурци.

"Насекомите се отглеждат по-лесно от други животни. Не изискват почти никакви грижи и не отделят вредни газове в атмосферата. Малките щурци се излюпват само след 10 дни в яйцата и са достатъчни 2-3 месеца, за да пораснат достатъчно. След това се изсушават и се смилат на брашно", разказа в "Тази сутрин" тя.

Дервенкова обясни, че брашното от насекоми може да се използва за всичко, в което по принцип се слага брашно или кайма. Според нея няма причина в бъдеще хората да не използват брашното от насекоми за традиционни храни, като например мусака.

Основният недостатък на този вид храна е, че е доста скъпа. В момента 100 г брашно от брашнен червей струва около 10-12 евро, но Кремена Дервенкова се надява, че след като вече е легално в Европа, ще се появят големи ферми и ще стане по-достъпно за хората.

Тя препоръча насекомите на хора, които искат да живеят здравословно и природосъобразно, както и на спортуващи. Предупреди обаче, че хора с алергии към морски дарове може да имат алергии и към насекоми.

Вижте във видеото на сайта LadyZone.bg какво още каза Кремена Дервенкова в студиото на bTV и с какви деликатеси от насекоми почерпи Антон Хекимян:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!