„Не мисля, че защитаваме българската история с позицията си за Северна Македония. България трябва да сложи няколко изпълними точки и да постави срок“. Това каза бившият министър на външните работи и бивш евродепутат Ивайло Калфин в предаването „Тази сутрин“.

Според него е грешно, че съгласно Договора за добросъседство историци и експерти са оставени да решават политически спорове.  „България трябва да бъде активна, да сложи няколко изпълними точки и да постави срок и да каже: „Ние искаме да се случи първо, второ и трето, за да има някакъв резултат“, смята Калфин.

По думите му с ветото върху старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС е в полза на тези, които са против ЕС и тези, които продават паспорти на македонци в София.

„Какво точно защитихме? Ние преговори ще водим много дълго и по различни теми с нашите съседи. Въпросът е, че ние имаме интерес те да вървят по един път, който за нас е важен – хората да пътуват и търгуват и да има близки контакти между двете държави, а в момента се случва точно обратното“, уточни бившият външен министър.

 Вижте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!