Румен Радев се застъпи в първите дни от мандата си за възстановяване на икономическите връзки с Русия Въпросът на кого е Крим му беше задаван до края на мандата. На 19 ноември м.г. той отговори така: „Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски"

Отваряне към нови и стари партньори

Радев и Путин се срещаха в Сочи и на икономическия форум в Санкт Петербург. Двамата сблъскаха позиции дали спирането на проекта „Южен поток“ през България е било за сметка на суверенитета ни. „Южен поток не е проект само за България така че отмяната на Южен поток е колективно европейско решение“, напомни нашият държавен глава.

В Санкт Петербург китайския президент покани българския в Китай.

Снимка: bTV

Месец по-късно в Пекин двамата подписват декларация за стратегическо партньорство.

Първият мандат на Радев е свързан с редица посещения в държавите от Близкия Изток и Северна Африка с фокус върху възобновяването на търговските връзки и съвместни производства за излизане на трети пазари. С Катар и Азербайджан фокусът е диверсификация на газовите доставки.

За по-силна България в ЕС и НАТО

На Европейски съвет Радев призоваваше лидерите от ЕС за общ всеобхватен план за действие при мигрантска вълна. Подходът му в отношенията с Турция рязко се разграничи от този на премиера Борисов, който покани президента Ердоган у нас, за да посредничи с Европейския съюз по мигрантския въпрос.

„Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет“, подчерта Радев. Тогавашният премиер Бойко Борисов възрази: „Зад тези думи прозира малко завист“.

Мандатът на Радев съвпадна с първото българско председателство на Европейския съюз въпреки, обвиненията, че правителството използва председателството за вътрешно политически цели той обяви, кабинетът е показал кураж като е привлякъл вниманието на Европа върху Западните Балкани.

Снимка: bTV

Налагането на вето за европейското членство за Северна Македония засили натиска към България, а президентът многократно подчерта ,че е важно да се зачитат правата на македонските българи.

Снимка: bTV

В опит да поднови диалога Радев покани колегата си Пендаровски да отидат заедно в Рим за традиционното честване на делото на светите братя Кирил и Методий.

„Дяволът влиза през джоба“

Във Ватикана българският президент получи важно послание от папата, говорили си за корупция: „Папата разказа, че баба му, освен че му е показала българското кисело мляко, му е казала следното: „Дяволът влиза в човека през джоба“.

Корупцията е сред темите в изявите на президента в ООН. Той призовава: „Необходим е глобален консенсус в борбата с корупцията и прането на пари“.

Снимка: bTV

В НАТО на срещата на лидерите от Алианса в Лондон Радев обяви, че богатите държави, произвеждайки оръжие, инвестират в собствените си икономики, а бедните страни членки като купувачи натоварват социалните системи.

В първия мандат на Радев се задълбочи сътрудничеството на държавите от бившия Варшавски договор между Черно, Балтийско и Адриатическо море. В Естония България пое председателството на „Три морета“, но скандал бил ли е контактен държавния глава на болен с COVID-19 прекъсна посещението.

На 8 юли миналата година България беше домакин на срещата на върха за Триморието, а на форума Радев беше поздравен от Джо Байдън: „Демокрациите да докажат че могат да работят за народите си, да се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин да се изкорени корупцията. Като работите заедно ще се укрепи суверенитета и енергийната сигурност“.

Снимка: bTV

Инициативата обединява усилията за просперитет на 111 милиона европейски граждани от Източна Европа, а ангажиментът на Съединените щати са да инвестират 1 млрд долара в проекти за икономическо сближаване между Източна и Западна Европа.