Втори ден от посещението на президента Румен Радев в Русия. Държавният глава обсъжда глобални стратегии за устойчиво развитие с президентите на Русия и Китай в Санкт Петербург.

В момент на разгорещили се търговски войни по света българският държавен глава участва в президентския панел на Петербургския международен икономически форум, посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации до 2030 година.

Лидерите на Русия и Китай акцентираха, че сегашната регулация на глобалната икономика не ги удовлетворява и се обявиха за конкуренция и равнопоставеност.

Руският президент като домакин на форума за устойчиво развитие на ООН обяви егоизма като рецепта за търговски и може би истински войни. На форума бяха посочени казусите със „Северен поток 2” и политиката срещу  китайски технологичен гигант.

"Няма доверие между участниците в световната икономика. Моделът на глобализация не съответства на формиращите се нови икономически реалности. Много разговори се водят за равенството а когато тази система почне да се разваля и възпита конкуренция възникнаха амбиции да съхранят преимуществото си на всяка цена заговориха на езика на търговските войни", обяви Владимир Путин - президент на Руската Федерация.

В словото си Радев призова за глобален консенсус срещу корупцията, която придоби трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на данъци, както и за ограничаване на офшорните зони.

Снимка: EPA

„Устойчивото развитие изисква по-ефективен механизъм за глобална сигурност. Той трябва да обуздае изкушението от едностранни и силови действия, да привилегирова диалога и многостранната дипломация, която в последните години е поставена под натиск, да противостои на поляризацията и радикализацията”, коментира Румен Радев-президент на България.

В хода на дискусията по време на президентския панел от форума Путин и Радев сблъскаха позиции по отношение на санкциите и цената на газа и проекта „Южен поток”. Румен Радев изрази своето несъгласие с твърдението на президента Путин, че суверенитета на България в ЕС бил ограничен по отношение на взимането на решение за „Южен поток”.

Отстъплението от многостранната дипломация застрашава сигурността и стабилността и е предпоставка за генерирането на криза, каза държавния глава Румен Радев и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които проведоха днес среща в рамките на Петербургския международен икономически форум.

Премиерът на Армения Никол Пашинян покани България да се включи в строителството на магистрала от Армения до Иран - част от транспортния коридор, който свързва Персийския залив с Черноморския регион.