Президентът Румен Радев настоя българското правителство да не бъде „срамежливо" и да настоява за по-ниска цена на газа при преговорите с Русия за доставка на синьо гориво. Радев направи това изявление след срещата си в Санкт Петербург с руския президент Владимир Путин. 

„Време е българското правителство да не е срамежливо и да подходи активно за преговори за цената на газа. Аз не изземам функциите на правителството. Отварям вратата. Нека не бъде срамежливо нашето правителство да преговаря с Газпром", заяви Румен Радев.

Путин е отговорил, че това е въпрос на преговори с Газпром. За близо година след 10-годишно прекъсване на диалога на високо равнище  Радев и Путин се срещат за втори път. Руският президент посрещна българският си колега в родния си Санкт Петербург за участие в икономически форум.

Равносметката от срещата е, че  отношенията се подобряват. След разговора стана ясно, че  руската страна не е склонна да участва в проекта АЕЦ „Белене” без държавно участие, а по отношение на газовите доставки ще се търси по гъвкаво решение за цените.

„Обясних че става въпрос за проект, който ще е  готов след 10 години и дотогава е труден анализ какъв ще е  миксът и цените. Държавата не може да поеме този финансов риск", каза Радев.

Русия изявява желание да участва в проекта като страна, която държи технологиите. 

„Ако искаме дългосрочна перспектива на отношенията ни, трябва да сме гъвкави”, категоричен е президентът. Той е отбелязал в разговора с Путин, че ситуацията на газовата карта на Европа се променя и е  припомнил на руския президент, че вече сме купили 300 млн. куб. метра американски втечнен газ през Гърция на по-изгодна цена.

Въпросът с ефекта от санкциите срещу Русия не е бил обсъждан с президента Путин, но Румен Радев очаква да бъде поставен утре по време но участието му в икономическия форум, където той ще говори в президентския панел.