Проекта АЕЦ „Белене” е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лв., средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация, обаче, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки. Това каза българският президент Румен Радев в интервю за информационна агенция ТАСС, предаде БТА.

Той коментира и че най-надеждни и най-изгодни са преките газови доставки от Русия, а сътрудничеството между двете страни трябва да продължава и въпреки санкциите.

Интервюто е дадено по повод предстоящото работно посещение на Радев в Русия за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург, където той ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Запитан как оценява перспективите за продължаване на газопровода „Турски поток” президентът уточни, че: „страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа… Така че очакваме да поемем газ и от „Турски поток”.

Помолен да определи двустранните отношения България – Русия по десетобалната скала той коментира, че отношенията между България и Русия са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна. 

Запитан какво пречи на отмяната на режима на санкции, наложени от ЕС и Руската федерация, Румен Радев посочи, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск както от Русия, така и от Украйна. 

В отговор на въпрос дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа и против кого е насочено разширението на НАТО, президентът отговори: „Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове.

Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион”. Радев добави, че присъединяването на Република Северна Македония към НАТО няма как да е заплаха за някого.

Използвани са материали на БТА