В навечерието на Гергьовден беше възстановен най-старият войнишки паметник в България. С хляб, цветя и водосвет жителите на столичния квартал Илиянци посрещнаха възстановения войнишки монумент.

Издигнат на това място по проект на италианския скулптор и каменоделец Джулиано, паметникът съхранява имената на 69 жители от старото село Илиянци, загинали в Сръбско-българската и балканските войни.

Монументът е бил част от специалната програма на общината за възстановяване на паметници, които са общинска собственост. Досега, по тази програма за последните 5 години, истинския си вид са си върнали общо 14 паметника.

„Ние се оплакваме, че нямаме каузи, но всъщност има достатъчно каузи. Важно е да се поставят и да обединяват хората. Една от тях - това е запазването на българската памет”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.
За да се съхрани историята ни, през септември ще бъде възстановена и още една част в център на София - старата баня.

„Най-накрая музеят за история на София ще има своя дом включително с гостуващи изложби. Останалата част от банята - знаете няколко пъти се обявява процедура за спа център. Досега интерес няма, аз лично се надявам до есента ако няма интерес, общинският съвет да прецени да продължим с музейната част”, посочи столичният кмет.

До края на годината общината се надява да реши и въпросът със знаковия паметник пред НДК, за който има обявен конкурс.