Родната къща на бележитата българска актриса Адриана Будевска в Добрич е заплашена от срутване. Близо 40 години на сградата не е правен никакъв ремонт, а след всяка зима състоянието й става все по-плачевно.

Покривът е пропаднал, а влага руши подовите настилки на стаите. Близо 10 години сбирката от вещи и документи, свързани с театралната дейност и личния й живот, е прибрана, а къщата - затворена за посетители.

„В началото заради един малък теч, който може би е щял да струва няколко хиляди лева, сега стигаме до ремонт, който стига някъде приблизително до около 20 000 лева. Сумата не е огромна, но пък за мащабите на нашия музей, на практика това е една сума, която не може да бъде осигурена", коментира директорът на музея в Добрич Костадин Костадинов.

Къщата е недвижима културна ценност от национално значение, но въпреки многото писма до Министерството на културата, пари за ремонт не са осигурени. За да не стигне до саморазрушаването на сградата, общината и музеят търсят пари за спешното й укрепване.

В момента община Добрич е предвидила в бюджета си сумата от пет хиляди лева за създаването на проект, който всъщност ще бъде опорната точка, върху която ще бъде изградена самата реконструкция.

Едва след ремонта музейната сбирка ще бъде отново експонирана и ще може да бъде видяна от любителите на културното ни наследство.