Онлайн платформа тръгва по следите на българските герои. Проектът на Института по етнология и фолклористика към БАН и русенския исторически музей е посветен на последното десетилетие от националноосвободителни борби.

Една година подготовка, хиляди посетени места в 16 от областите на страната и над 400 дни в командировка на 8-членния екип на проекта - това е само началото за онлайн платформата sledite.bg. Учените са изследвали от най-малките паметни плочи до големите монументи посветени на най-героичното време от националноосвободителните борби.

„Част от работата на проекта е както да документира и да регистрира, така и да възкреси паметта на някои от вече забравените. Недостатъчно известни, извън населени места понякога, в трудни достъпни местности, до които посещенията, възпоменателните посещения, ритуали все по-рядко се провеждат. За някои от тях локалната памет пази информация”, разясни доц. д-р Николай Вуков - ръководител на проекта.

Едно от отбелязаните за момента места в София - при създаването му Лъвов мост е бил замислен като част от мемориал на обесените за Свободата.

Тук се намира паметната плоча на Георги Абаджията - куриер на Софийския революционен комитет. Обесен е заедно с Никола Чолака, Киро Геошев и Стоян Книжар само месец и половина преди руските войски да освободят София. Бил е само на 29 години.

Идеята на проекта е освен да припомни позабравените следи на героите на българското Освобождение, да накара хората сами да потърсят и предложат места на памет, които да бъдат включени в платформата.