Български архитект създаде проект за обитаема база на Марс. Тя дава възможност на 6 души да живеят 550 дни върху повърхността на Червената планета.

Българската база се казва "Марсианец" или Martian и един ден може да бъде изградена върху Марс. Автор на проекта е Явор Иванов от София. Благодарение на своята смела идея той вече е дипломиран архитект.

„Тъй като се интересувам от космонавтика и астрономия отдавна, реших да съчетая двете със специалността, която изучавах – архитектура”, разказа Явор Иванов.

Явор е избрал падината "Исмениус кавус" на Марс, която според него е най-подходяща за изграждане на българската база. В нея шестима астронавти сами ще отглеждат плодове и зеленчуци, за да се изхранват.

„Структурата е модулна, представлява горе-долу като пчелна пита. Състои се от 88 модула, всеки от които е с полезна площ 10 кв. м. и височина, 2,50 м. В него съм предвидил различни помещения за лаборатория, изхранване, готвене, спане, рекреация с фитнес, защото е много важно да поддържат там своята форма”, обясни архитектът.

Проектът на Явор не е научна фантастика. Той е напълно съобразен с всички изисквания, които НАСА има към идеите за изграждане на хабитат върху Червената планета.

Според арх. Явор Иванов до 2040 г. човешки крак ще е стъпил на Марс, а до 2050 година ще е добре да имаме база там.