Машини, автомобилни части и дори медицински протези, изработени с 3D принтери - до няколко години те ще са част от всекидневието ни.

Експерти от цялата страна показаха възможностите на тази свръх-модерна технология в София.

Само за 1 година, в световен мащаб търсенето на технологии за 3D принтиране се е увеличило с 98%. Ето примери къде могат да бъдат използвани те - от бижута, до медицината, дори и за създаването на машинни детайли с помощта на 3D принтер.

При триизмерното принтиране компютърен модел се превръща в реален обект, чрез наслагване на слой след слой специален материал.

У нас, през последните 3 години технологията привлича все повече вниманието на бизнеса. С нея се изработват както детайли за машиностроенето, така и нестандартни подаръци като релефни снимки.

По света наричат триизмерното принтиране "нова индустриална революция", а Европа очаква българския бизнес за партньор в тази област.

„Има много млади хора в България, които така ще бъдат мотивирани да останат в страната, развивайки уменията си. Очакваме появата на още нови стартъп компании, които се надяваме да развиваме заедно”, заяви Андреа Рейнхард.

Бъдещето е и на биопринтерите, които ще помагат за бързото и точно изработване на протези за медицински нужди.

През есента българските специалисти по 3D принтиране ще покажат уменията си в Брюксел и ще сверим часовника си с Европа - как се развиват технологиите тук и там.

И кой знае, може би някой ден ще ходим на море през лятото с джапанки, изпринтени на 3D принтер.