Радек Щепанек бе героят за Чехия, която спечели 100-ия финал в историята на "Купа Дейвис" срещу носителя на трофея Испания в Прага.

Трябваше да се изиграе решаващ пети мач между двете страни след равенството 2:2, а в него триумфира Щепанек, надигравайки световния номер 11 Николас Алмагро с 6:4, 7:6, 3:6, 6:3.

Преди това Давид Ферер бе победил Томаш Бердих с 6:2, 6:3, 7:5, за да изравни резултата. Чехословакия спечели този турнир през 1980 година, но това е първа победа за Чехия като самостоятелна държава.

37-ото място в света на 33-годишния Щепанек го правеше аутсайдер срещу 6 години по-младия Алмагро, но нещата не се развиха по вкуса на испанците. Пред 13 000 зрители на "О2 Арена" в Прага, Щепанек бе подкрепян от повечето публика, а и играеше на угаждащата на атакуващия му стил бърза настилка. Той взе първия сет само с един брейк, а във втория изпусна четири сет бола, преди да вземе тайбрека.

Алмагро имаше сериозни проблеми с два загубени сета и 0:40 в старта на третия, но успя да се окопити и да намали резултата. След три часа игра испанецът може и да си е помислил, че Щепанек е уморен, но всъщност нямаше нищо такова. Чехът поведе с 3-0 в четвъртия сет и задържа нервите си, за да затвори мача при втория си опит и да започне луда веселба със съотборниците си.