Убитият по особено жесток начин възрастен мъж от Айтос не е бил агресивен и не е създавал проблеми, свидетелстват хора от ромската махала, където на 2 февруари беше извършено престъплението.

70-годишният Асен Пуров работил преди, но жена му починала, децата му оженили и той останал на улицата и се превърнал в клошар. Близки и социални са се опитвали да го върнат в обитаем дом. Имал и право на пенсия, но нямал лична карта.

Днес ще бъде гледана мярката за неотклонение на двамата младежи, задържани за убийството му. 

Техни съседи и познати ги описват като необразовани младежи, които редовно злоупотребяват с алкохол. Двамата са от многодетни семейства, единият е 9-о, другият 6-о дете.

Според прокуратурата 20-годишният Желязко Данчев и 16-годишният Ясен Стойчев са убили Пуров с един нож, който са си разменяли. Двамата са нанесли на мъжа 32 прободни рани. Удряли са го и с юмруци по главата.

„Може да се направи извод, че са действали за удоволствие, без никаква конкретна и разумна причина”, обявиха от държавното обвинение. „Причиненото убийство е изключително брутално и садистично, незачитане на човешката личност и живота”, посочиха още от прокуратурата.

Бедност и мизерия може би са в дъното на това престъпление, смятат хора в ромската махала.

Поколението, което расте, е безотговорно, без всякаква дисциплина, коментира и здравният медиатор Мариана Зърбова.

По думите ѝ в квартала има много младежи, които са отпаднали от училище.

„Тръгват на работа малки, изоставят училището. А и родителите не настояват да ходят на училище, а да изкарват прехваната”, добави тя.

Вижте още във видеото: