Държавата не може да се управлява по мутренски – каквото е казал главатарят – това”, коментира лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева в студиото на „Тази сутрин”.

„Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) е орган, който незабавно трябва да бъде закрит, както и Специализираният съд. А (лидерът на БСП Корнелия – б.ред) Нинова – защо няма да каже нищо за КОНПИ, за да не я нагази и нея ли? Начинът, по който се третира държавата, е ужасен”, добави Дончева.  

„Когато ви управляват хора, които се държат от чужбина с всевъзможни факти от тяхната близка и далечна биография, това означава, че решенията в държавата се вземат в чужд интерес”, посочи Дончева.  

„Не може да има държавен орган, който беззаконничи (…) Може ли нещо да мине три пъти на съд и после да се появява КОНПИ и казва: какво ни интересува съдът? Това е измислен орган, на който на първо време трябва да бъде забранено да блокира стотици пъти по-големи суми, отколкото ще претендира. Ако претендират 5000 лв., да не правят запори за 500 000 лв. – иначе е рекетиране на противниците”, коментира Дончева ситуацията около КОНПИ и издателя на „Дневник” и „Капитал” Иво Прокопиев.

„Нинова трябва да взема категорична позиция. Не ме интересува дали има проблеми с вътрешната си опозиция, или не. Като лидер на опозицията, трябва да демонстрира политически възгледи и дейност, която съответства на тези възгледи. Когато хвана политици, които нямат възгледи и които се интересуват единство от това на кой стол седят и докога ще седят, това ме изпълва с тъга (…)”, каза още Дончева.

„За БСП е драма въпросната приватизация, защото тя (Нинова – б.ред.) е не просто участник в приватизацията, а е участник в разбойническо-ментраджийска приватизация на няколко външнотърговски дружества”, смята тя.

„Голяма част от старите съпартийци е крепят табелата, младите ще гледат да се наместят в конюнктурата, за да могат и те нещо да вземат”, посочи Дончева.

„Помня депутатите на СДС, които искаха да вземат една автогара – на София окръг, и ги удариха през ръцете с наказателно дело, защото тя не била отредена за тях. Помня как казаха, че Надежда Михайлова – външен министър, не може да вземе гаража на ЦК за мъжа си, защото това не е за нея… Е как тогава една следователчица от едно софийско районно управление и нейният мъж могат да вземат три външнотърговски дружества… Как, че не се сещам? Освен като изключително доверени хора, ама не само на СДС, а на Първо главно управление и на някои други, които бяха намесени в тази работа”, добави Дончева.

Относно отпадането на мораториума за скъпите нови лекарства, Дончева смята, че той е показателен за дилетанския начин, по който се вземат решенията у нас.

„Никоя здравна система не може да покрива единствено парите на тежко болните, това е въпрос на пари, а не на права (…) Всеки от нас има близки хора, болни от рак. Но има още много болести, които трябва да бъдат лекувани. Има хиляди пъти повече хора, които в дълбоката провинция си умират вкъщи, без дори да могат да стъпят в болницата – имаме 10 – 15 болници в областни градове, които са за закриване.

Един месец говорят за тоя мораториум и никой не обяснява в какво се състои проблемът – а проблемът е хронично и онкоболните да не вземат 2/3 от тази сума, а за сметна на това хиляди пъти повече болни хора да умират в дома си, без да знаят от какво са умрели…

Решението за отпадането на мораториума е доминация на пиара над здравия разум”, коментира Дончева.

„Когато един народ и един човек е тръгнал през просото в ущърб на здравия разум, в ущърб на собствения си интерес, когато схваща собствения си интерес само като задоволяване на кефа си в момента, дори когато тоя кеф е за много пари… В крайна сметка идва един момент, в който Господ спокойно ще ги удари по главата, тези всички, дето са тръгнали към „Орландовци” с тир с ремарке (по стария анекдот, че катафалките нямате ремаркета – б.ред.)… Европарите ще свършат, животът не се изчерпва с това да прибереш колкото можеш европари, даже всичките да ги прибереш. В живота има и други неща…

Електоратът обича измамно, всичко това се изпарява и остава само това, което си създал по времето на твоето управление. А когато ти си създал магистрали, които на втория месец се изгърбват, павета на „Дондуков”, които няма кой да нареди, подлези, които капят… Ти с това няма да останеш”, каза още Дончева.

Вижте още във видеото: