Преди малко повече от година над 10 кестена по столичния бул. „Патриарх Евтимий” бяха премахнати заради строежа на новия лъч от метрото в София. От фирмата „Метрополитен” ЕАД обаче обещаха, че дърветата ще бъдат възстановени на същите места.

Сега тротоарите вече са завършени, но по тях нито са засадени дървета, нито има гнезда за тях.

„Не е нужно да си обясняваме сега, през 2017 г., какво е значението на дърветата, особено в градска среда като тази”, коментира журналистът и радиоводещ Васил Върбанов, който сигнализира за неспазеното обещание. Той изпратил запитване към общината още в края на миналата седмица, а от там му отговорили, че дърветата ще бъдат засадени след завършването на цялостния проект.

„Дърветата се засаждат или през късната есен, или през ранната пролет”, заяви инж. Ангел Джоргов от „Метрополитен”. По думите му именно затова от строителната фирма са преценили, че през лятото ще бъде по-удобно за гражданите „да не прескачат и да не стъпват в тези дупки, които ще бъдат прашни и кални, докато няма дървета в тях”.

Инж. Джоргов увери, че настилката е изключително лесна за демонтиране и обеща, че до края на ноември ще бъдат засадени 16 дървета в северната част на булеварда, която скоро ще бъде пусната за движение, а други 18 – през следващата пролет.

Вижте повече във видеото: