Тежки камиони, натоварени с дървесина, разбиват пътищата в Тетевенско. Хората казват, че не могат да стигнат до домовете, в които семействата им живеят от поколения.

Горският път над тетевенското село Голям Извор изглежда като лунен пейзаж. Дълбоките коловози са от камионите на дърводобивните фирми. Местни казват, че години на наред няма контрол.

Според кмета на селото, много от фирмите дори не предупреждават, преди да започнат да секат. „Нито един акт досега не е платен.  Ще ви излъжа, но над 10 акта има съставени на един човек. Да не говорим за другите. Тези актове не се плащат”, казва още инж. Кирил Илиев, кмет на село Голям извор.

В тетевенската махала Байовица положението е същото. Въпреки че нямат право, тук фирмите ползват още по-тежка техника. Освен с брадви, резачки и огромни камиони в изсичането и извличането на гората участват и тежки верижни машини.

Общинският път е напълно съсипан, а жителите на 300-годишната махала не могат да стигнат до къщите си. Под напора на гумите и веригите е разрушена и единствената чешма в района.

В общината ни уверяват, че сечта и извозването на трупите се контролират.

По закон преди започването на сечта, всяка фирма е длъжна да внесе депозит за поправка на общинските пътища като гарант. По думите на Симеонов в частните гори това не се прави.

От общината обещаха да поправят пътищата, веднага щом намерят пари, но с краен срок никой не се ангажира.