Група младежи нападна с камъни и колове деца и треньори от отбора по гребане в Асеновград. След сблъсъците полицията задържа 8 души.

Конфликтът започва още в понеделник следобед край язовир „40-те извора” по време на тренировка на отбора по кану-каяк от детско-юношеската школа на СК „Асеновец”. Две от момичетата от отбора са в лодката си, но едното губи баланс и пада във водата. За да се качи отново, девойката и приятелката ѝ отиват до брега. Именно там били младежите, които са от ромски произход. Те първоначално предложили помощ на момичетата, които обаче отказали и тръгнали с лодката си навътре към язовира. Тогава младежите станали агресивни.

„Започнаха да ни целят с топки и с камъни, тръгнаха да плуват след нас”, разказва Биляна, която е едно от момичетата в лодката. Тя е категорична, че с приятелката ѝ по никакъв начин не са предизвиквали тази агресия. По думите ѝ ромите дори заплашили момичетата, че искат да ги убият и удавят.

Първи на помощ на момичетата се притичват треньорите Иван Чорлов и Йордан Григоров, които разбират за инцидента от друго момиче, станало свидетел на случката.

„Още докато питах какво става, те започнаха да ме замерят с камъни, метални столове и колове”, обяснява Йордан. Той разказва, че нападателите взели греблата им и започнали да ги удрят с тях.

Снимка: bTV

„Имаше малки деца, които бяха удряни”, коментира още Йордан.

От ситуацията се спасяват едва когато идва друг техен колега, който отвлича вниманието на групата. Тогава потърпевшите подават сигнал до телефон 112 и тръгват към Асеновград.

Това обаче не спира ромите, които причакват отбора близо до болницата в града, където се пренася и конфликтът.

Те започнаха да къртят метални колове от близките строежи лопати и брадви, разказва Гергана, която е майка на едно от битите деца. При инцидента мъжът ѝ също е пострадал. По думите ѝ единият от нападателите се опитал да го прегази ѝ с колата си, но не успял и го влачил около 5 метра.

„Моето дете е много уплашено и не знам дали някога ще може да ходи спокойно на тренировки”, споделя жената.

В ромската махала обаче за бой не са чували. Или поне така твърдят.

Снимка: bTV

Според местните това не е първият сблъсък с ромите от махалата. "През последните години агресията от тяхна страна към нас започва да става все по-голяма", коментира треньорът по кану-каяк Георги Бакарджиев.

Много хора стават свидетели на инцидента, но никой не подава сигнал в полицията. След като в крайна сметка властите се намесват, са задържани осем души.

„На нападателите са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа от наблюдаващ прокурор по досъдебно производство за хулиганство с нанасяне на телесни повреди”, съобщи гл. секретар Христо Терзийски в студиото на „Тази сутрин”. По думите му в случая органите са действали абсолютно адекватно.

„За нас е важно да имаме подаден сигнал на 112, за да бъде нашата реакция бърза и адекватна”, коментира още той.