В писмо до bTV наш зрител алармира, че детското SOS селище в с. Дрен, община Радомир, се подготвя за "приватизация".

Селището е с капацитет за близо 80 деца в нужда, за които в среда близка до домашната се грижат приемни родители. То е създадено с дарение от Австрия, с което се разпорежда частно дружество. Децата са посещавали училището в селото. После успешно се интегрират в обществото.

Пари от Австрия вече не идват, а къщите и цялата инфраструктура явно са интересни за някого, пише зрителят. Също, че децата с приемните им родители ще бъдат настанени в панелки в Перник и София, в които няма елементарни удобства, ще учат в училища в градовете, в които трудно ще се интегрират.

От началото на тази учебна година на децата им се налага да стават в 5 ч. и да пътуват до София за училище.

Готви се преместването на децата в София и Перник

Приемен родител, пожелала анонимност разказа следното пред bTV:

„Децата определено не се чувстват и няма да се чувстват по-добре в големия град било то София, било Перник. Разликата е огромна. В един апартамент няма къде да карат колело, няма къде да играят. Много коли, много шум. И тези деца, които са със специални нужди, биха се загубили много бързо в тази среда, която нашето ръководство казва, че е изключително важна за тях. В детското селище има алеи, по които карат колела, има игрище, на което играят. Играят в селото. Има стадион, на който играят. Цялата среда е много по-дружелюбна и много по-подходяща за тези деца.

Младежите, които са в София, казват, че това са най-пропадналите училища (тези, в които са изпратени тази година). В квартал „Овча купел”.

Тяхната единствена цел е ние да бъдем махнати оттам (от селището в Дрен) и след това ще решат какво да правят. Те просто искат да се отърват от тези деца. Отивайки в големия град, това ще бъде изключително стресиращо за тях, големият град ще ги погълне и ще пропаднат”.

Инициативен комитет ще брани селището

В Дрен вече има инициативен комитет за спасяване на селището и срещу смяната на неговото предназначение. „Има частен интерес към апетитния имот. За нас е най-важно децата да останат тук в здравословна за тях среда”, каза Ивайло Шопски от инициативния комитет. На въпрос какво мисли частното дружество да прави с частния имот, той отговори, че има много слухове, но нищо официално не се казва.

Представители на дружеството отказват коментар засега.

Селището е построено върху общинска земя и общинският съвет на Радомир също ще трябва да се произнесе за смяна на предназначението на земята. Взехме решение да се спази договорът, в който е записано, че този терен може да се използва само за отглеждане на деца, обяви пред bTV общинският съветник Васил Щраков.