Музиката лекува! Това не е поредното клише, а реална история - уроците по барабани и пеене наистина помагат на младеж с частична парализа и момиче с дислексия. Репортаж на Петър Нанев.

Деян Русинов е бил блъснат от автомобил като дете. Изпада в кома, като след това започва да движи трудно дясната си ръка. Днес това дете е на 25 години. Мечтата му е да стане барабанист и да свири на сцена.

„Свири ми се пред публика, бих се притеснявал, но то се преодолява в даден момент”, каза Деян.

Той се докосва до барабаните за първи път преди 10 години. Тогава започва и приятелството му с учителя Цветан Георгиев. Оттогава двамата работят заедно.

„За пръв път ми се налагаше да работя с такъв тип хора, но скоро станахме приятели и взеха да се случват много леко нещата”, заяви той.

Две години след първите уроци се случва и чудото.

„Баща му ми звънна и ми каза, че ми благодари. Каза, че парализата на Дидо вече почти я няма, а на мен самия това не ми беше направило впечатление изобщо. Дидо никога не съм го разглеждал като човек, който наистина има проблем. Товарил съм си го на общо основание”, разказа Цветан.

Днес Дидо вече има собствени барабани вкъщи, на които всеки ден отделя по час и половина. Два пъти месечно посещава и курсовете в центъра за музикални изкуства.

Преди години Цветан Георгиев е имал и друг ученик, претърпял катастрофа. Младежът загубил крака си, но това не му попречило да стане отличен барабанист.

„Аз бях изумен как с протеза той свиреше така, че просто не се усещаше тази липса на крака му. С него бяхме стигнали до много сериозни. Свирехме си сериозни песни, пиеси, джаз, рок”, заяви той.

В съседния кабинет звучи песента "Една сълза" в изпълнение на Диана Каравачева. 16-годишното момиче е с дислексия - състояние, при което човек се затруднява при четене и асимилиране на думи и изречения.

„Щастлива съм, че пея и че се развивам и че мога да пея - и се радвам и благодаря много на семейството си за това”, сподели тя.

Родителите на Диана са притеснени, че дислексията може да попречи на музикалното й развитие. Преподавателят по пеене Трифон Трифонов обаче не вижда нищо тревожно в състоянието на ученичката си: „Не знам какви са притесненията на родителите, но аз бих ги посъветвал да не се притесняват. Предполагам, дано да не съм прав, малко й прехвърлят това притеснение и на нея - в крайна сметка нека да я толерират, момичето има качества”.

„За мен това е едно нормално момиче, което може нормално да се развива в музикално отношение”, допълни той.

Днес Деян и Диана са щастливи, защото има с какво да запълнят живота си - магията на музиката.