Бронзова къща с височина от 14 метра ще се издигне на мястото на разрушения през 1999 година мавзолей на Георги Димитров в София. Проектът "Бронзовата къща", е дело на българския скулптор Пламен Деянов, който живее в Австрия.

Скулптурата е подарък на България от Австрия за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. През 2018 година двете страни ще си поделят председателството.

Кулата тежи около 70 тона и ще се разгърна на площ около 50 квадратни метра.

Създателят й Пламен Деянов заяви, че произведението съдържа в себе си много от традициите на българската архитектура и занаятчийство и е свързана и с тракийски бронзови и златни съкровища.  

Бронзовата кула се състои от няколко хиляди ръчно изработени масивни бронзови елементи и се планира в нея да може да се влиза и да бъде използвано и вътрешното пространство.

Деянов работи по проекта 15 години.

Биляна Генова, директор „Култура” към Столичната община посочи, че авторът е избрал мястото. „За нас е интересно, защото предстои градоустройствено решение за площада. Изграждането на скулптурата ще започне в края на годината и ще тя ще остане в рамките на цялата 2018 година”, добави тя.