Нови разкрития около случая с акушерката, която преби бебе в столичната болница „Софиямед". Оказва се, че Емилия Ковачева редовно е работила по 24 часа без почивка в Отделението по неонатология.

Има и сериозни нарушения в лечението на новороденото - 12 часа не е било забелязано тежкото му състояние. Това сочи предварителният доклад на Агенция "Медицински одит" в лечебното заведение.

Недоглеждане

В деня след побоя, бебето отказва да се храни. Това обаче не впечатлява персонала на неонатологията. Детето не е преглеждано от специалист през деня, показва докладът.

„За пръв път така описание за тежкото състояние на детето е направено чак в 19:30, при застъпване на нощната смяна на 18-ти. Eдно новородено с проблеми трябва да се наблюдава на два часа”, каза изпълнителният директор на медицинския одит д-р Златица Петрова.

24-часови смени

От началото на годината досега акушерката Емилия Ковачева е работила поне по 240 часа месечно, при законово позволени 160, заключават от одита.

От одита все още не потвърждават дали има и други медици, които работят със същото работно време.

Инспекторите са установили и недостиг на персонал в клиниката, като дават пример с минималния състав на акушерките, а на основен договор има само двама неонатолози.

„Не може четири месеца една акушерка да работи на такива смени. Тя има свръхнатовареност. Средномесечно има между 6 и 7 24-часови дежурства. Плюс 8-часовите си работни смени. Сами можете да си направите извода каква тежест е понасяла, тъй като човешките предели предполагат, че след дневно, нощно дежурство, два дни се полагат почивка. В крайна сметка при нея няма такива периоди, които да възстановят нейните сили”, коментира Златица Петрова, изп. директор на ИА „Медицински одит".

На извънредната пресконференция преди дни от „Софиямед” заявиха, че акушерката рядко е взимала допълнителни дежурства – два-три пъти тази година.

Проверката на медицинските инспектори показва липса на достатъчно персонал в неонатолигията на „Софиямед”.

„Минимален състав на акушерките, минимален състав на лекарите неонатолози. Има нарушения в структурата и управлението на лечебното заведение, има нарушения в стандартите по неонатология, трудовото законодателство”, допълни д-р Златица Петрова.

bTV потърси мнението на ръководството на болница „Софиямед”. Оттам отговориха, че все още не са получили официален констативен протокол от извършената проверка на медицински одит, поради което засега се въздържат от коментар.

Оказва се, че голяма част от персонала в „Софиямед” не е застрахован - като медицински сестри, акушерки и санитари. По информация на медицинския одит само 77 души, и то лекари и администрация, имат застраховка.

Липсват и данни за извършени профилактични прегледи на медиците от болницата, въпреки че има сключен договор с външен медицински център.

Тепърва предстои да стане ясно, какви ще са санкциите и глобите за болницата.

Какви могат да бъдат те? "От актове за нарушение на стандарт до отнемане право на дейност на самата клиника или отделение по неонатология", посочи зам.-министърът Бойко Пенков.

Очаквайте още скандални разкрития за случая с битото от акушерка бебе в „Софиямед”!

  • Чакат се резултатите от две експертизи по делото срещу Емилия Ковачева
  • Делото срещу Емилия Ковачева пак не започна
  • Съдът пусна Емилия Ковачева под домашен арест
  • Изписаха битото от акушерка бебе
  • Здравният министър Петър Москов наказа "Софиямед"
  • Акушерката Емилия Ковачева изработила извънредните часове за година за 3 месеца
  • Глоби за “Софиямед” ще има
  • Началник в "Софиямед": 90% от българските болници са под нашия стандарт
  • Нов протест срещу "Софиямед"
  • "Софиямед" признаха: Наши служители работят извънредно