Таня Боргоджийска е първата жена в България с трансплантиран бял дроб. 26-годишно момиче от град Раковски разказва за чудото да живееш втори живот.

Единствената мечта, която съм имала, е да оздравея и да имам един напълно нормален живот. Вярвам и в Бог, вярвам, че и той много ми помогна. Особено след това, което се случи”, казва Таня.

„То всичко си беше едно чудо, така че аз силно вярвам, че Бог беше с нас. И той я върна, защото тя буквално беше мъртва и в един момент възкръсна”, твърди лелята на момичето Лиляна Петкова.

Още с първата глътка въздух Таня започва да води най-тежката битка - да остане жива. Тя се ражда със сърдечен проблем и още преди да навърши една годинка, я подлагат на операция. Тогава родителите й вярвали, че всичко ще бъде наред. Но белият дроб на Таня се разболява и оттам нататък животът й се превръща в борба за глътка въздух.

„Бях от началото на детската градина до четвърти клас в санаториум за сърдечно болни. Там бях под лекарско наблюдение, там учих и живеех. След това баща ми реши, че няма смисъл повече и си ме взе обратно”, разказва още Таня.

По това време Таня губи и майка си. А тийнейджърството й минава в контролни прегледи при водещи кардиолози, които я объркват.

„И всяка година ми казваха, че нищо ми няма, всичко е наред и съм много добре. С всяка година оплакванията ми ставаха все повече и повече. Даже ми бяха казали, че това е на психична основа и имам нужда от внимание. И съм симулирала тези симптоми”, казвали лекарите на момичето.

Когато става на 18, късметът я води при друг кардиолог. Лекарката веднага й поставя диагнозата - белодробна артериална хипертония. Рядка болест, която води до преждевременна смърт. Веднага назначават медикаментозно лечение.

Оказва се, че единственият шанс е трансплантация на бял дроб, защото в един момент или сърцето ще спре да функционира, или белият дроб. Таня няма да забрави този ден.

„Не можех да го осъзная, не се осъзнава такова нещо. Не зная как да го опиша – хем си казваш „леле, чак толкова ли съм зле”, хем си казваш „това не може да е истина”.

Единственият шанс за втори живот е операция във Виена, която струва 120 хиляди евро. Късметът отново помага на Таня. Здравната каса поема разходите по цялата операция. В края на юли миналата година 31-годишна жена от Дубровник става донор на българката.

След 10-часовата операция настъпват тежки усложнения. Таня е на косъм от смъртта. Лекарите не са давали големи надежди, имала е кръвоизлив в мозъка. През цялото време до Таня е сестрата на баща й.

Всичко обаче приключва благополучно. Няколко месеца по-късно Таня вече е у дома, продължава с рехабилитацията и с всеки изминал ден се чувства все по-добре.

26-годишното момиче вече крои планове за бъдещето си. Иска да се занимава с моден дизайн, след като се възстанови напълно.