Не съм „Шарли”. Не мога да се отъждествя с едно издание, което три пъти е фалирало, защото не е четено. Това заяви в студиото на bTV председателят на групата на „Патриотичния фронт” в парламента Валери Симеонов.

Той определи повишения интерес към първия тираж на изданието след бруталния разстрел в редакцията му като рекламна кампания за повишаване на тиража.

„Тиражът на „Шарли Ебдо” е бил 27 хиляди във Франция, колкото е нашият седмичник  „Десант” в България. Какво толкова му пляскаме - всичко това е една рекламна кампания”, коментира националистът, минути след като bTV предаде на живо от Париж началото на разпространението на изданието. Симеонов с интерес очаква да види какъв ще е тиражът на „Шарли Ебдо” след три месеца.

Симеонов оплю френското издание и по линия на редакционната му политика. ”Този вестник преминава рамките на добрия тон, за него няма нищо непозволено, а има неща, с които човек не бива да се гаври. Колкото и една религия да е варварска, каквато е ислямът, не бива да се преминават някои граници”,  коментира Симеонов, който обяви, че „Шарли Ебдо” оплювало и България.

Валери Симеонов влезе в ролята на експерт по антитероризъм  и „разпиля” френските служби. Той заяви, че не е имал добро мнение за българските служби, но след като е видял реакцията на френските, е започнал да гледа на родните с друго око.

Депутатът обясни, че двамата братя Куаши е трябвало да бъдат изведени от печатница живи, за да може да се разследват действията им задълбочено. По думите на Симеонов френските командоси не е трябвало да ги разстрелват, а да им пуснат газова граната или снайперист да ги простреля в краката.  Националистът не одобрява и това, че френски полицаи са се качвали и слизали с асансьор няколко пъти.

Макар да е недоволен от факта, че Куаши няма да бъдат разпитани, той е уверен, че акцията им е самосиндикална и не е обвързана с ислямистки групировки от Близкия Изток.  Симеонов заподозря, че по-скоро става дума за дрога или алкохол. В същото време призна, че в действията на братята е прозирала подготвеността им за акта, който извършиха.

Симеонов споделя тезата, че Франция сама си е отгледала терористите и обяви, че френското общество е тежко разединено. „Откъде са тези „Калашници”,  на всеки ъгъл във Франция се вадят „Калашници”, констатира Симеонов.

В подкрепата на теорията си за разединението във Франция, той заяви, че в първия спонтанен протест срещу нападението в редакцията на изданието не е имало нито един чернокож или арабин.

Забелязахте ли как Оланд поздрави останалите лидери по време на похода на солидарността? Той целуна всички по бузките, а на Давутоглу подаде само ръка. Това е знак за неприемане на съболезнованията, знак за разграничаване, каза Симеонов.

Той не се ангажира с прогноза дали атаките във Франция ще се трансформират в поредна акция срещу ислямски групировки в Близкия Изток.

Цялото интервю с Валери Симеонов вижте във видеото!

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел