Без да се надвикват, в умерен тон, нетипичен за сутрешно телевизионно участие, жената на Николай Бареков – Мария Календерска и заместникът на Красимир Каракачанов – Ангел Джамбазки, си спретнаха скандал на тема „Популизъм”. Поводът бе обещанието на втория във ВМРО, че ще си дарява заплатата на хора в нужда.

Календерска донесе в студиото на bTV касета със запис в подкрепа на твърдението за поетия от Джамбазки ангажимент и продължи да развива тезата си, че той не го изпълнява. 

Трябва да се припомни, че каращите се явиха като коалиционни партньори на евроизборите, но след това се разделиха и ВМРО се прегърнаха с националистите на Валери Симеонов. Именно от евродепутатската кампания е и обещанието на Джамбазки.

Той изтъкна на няколко пъти, че е дарявал заплатите си и много хора са успели да се лекуват благодарение на средствата му, но нямал никакво намерение да показва възползвалите се от даренията по телевизията.

В същото време Джамбазки контраатакува, иронизирайки намерението на ББЦ да блокира границата с Турция заради отказа на ЦИК партията на Бареков да регистрира наблюдатели на изборите.  Джамбазки посочи, че с такива акции се е занимавал още през 2007 г.

Макар и разделени двете партии и техните представители имаха единно становище по въпроса с разкриването на изборните секции в Турция и се обединиха по въпроса, че те обслужват от една страна ДПС, а от друга РБ, в чийто редици е Касим Дал. Джабмазки и Календерска смятат, че от Турция ще дойдат общо 100 000 гласа, които са равни на 7-8 мандата в полза на ДСП и РБ.