„Скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват заради разбойниците в системата”, заяви бившият министър на здравеопазването от кабинета „Орешарски” Таня Андреева в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Злоупотребите във Фонда за лечение на деца няма да спрат с уволнението на директора Павел Александров. Те са свързани и с част от обществения съвет на фонда, хората в него носят солидарна отговорност”, заяви бившият министър на здравеопазването.

По време на нейния мандат Андреева е уволнила Александров за същите злоупотреби. „Имаше сигнали за същите порочни практики, като всички бяха проверени и доказани”, поясни тя.

По думите й тогава не са успяли да докажат наличието на корупция, но е имало злоупотреби в изразходването на финансовия ресурс на фонда, заплащането на квартири в чужбина, както и голямо забавяне на становищата на болните деца. „Имаше и сигнали за корупция, но не бяха доказани”.

Андреева допълни, че е имало и сигнали за посредници, които работят за директора на фонда в турски болници, които посрещали пациентите и това се заплащало допълнително.

„Работата на фонда е проблемна от 10 години, структурата не работи добре с този обществен съвет и трябва да настъпи коренна промяна”, заяви Андреева.

По думите й по време на нейния мандат е разработен нов правилник за работа на обществения съвет, който е гарантирал прозрачност при разпределянето на парите. „Толкова истерична съпротива имаше, че започнах да си мисля защо това се случва по този начин. За фонда е много по-лесно да работи на тъмно”, допълни Андреева.

Бившият здравен министър каза, че по нейно време във фонда е имало четирима души, които подкрепяли Александров. „Те успяваха да прогонят всеки друг колега, а това буди съмнение”, допълни тя.

Преди всичко трябва да си добър човек, за да се занимаваш с деца. След това да бъдеш лекар”, смята Андреева.

Според нея единственият начин да се подобри работата на Фонда за лечение на деца е да се преструктурира. „Надявам се това да не е показна акция, а първа стъпка в разплитането на проблемите във фонда изобщо”, допълни Андреева.