В Непал беше тежко и трудно на фона на събитията и реалността в страната. Хората там обаче не се вайкат, на предизвикват хаос и безредици заради различната култура. Това разказаха в „Тази сутрин” специалните пратеници на bTV в бедстващата страна Иван Георгиев и Борис Пинтев, които се завърнаха в България тази нощ.

Снимка: btvnovinite.bg

Комуникации, придвижване, вода, храна – с всичко това има проблеми в Непал в момента, разказа Иван Георгиев. „Човек трябва да бъде подготвен и добре екипиран, когато отиде там, защото освен нетърпимата миризма на разлагащи се човешки тела, много гъста прах е обхванала целия район”, обясни той.

„Най-трудно е да намериш най-добрия кадър, защото навсякъде има кадри, но трябва да можеш да успееш да разкажеш трагедията и бедствията в няколко”, каза и операторът на bTV. Той каза, че е бил най-впечатлен от лицата на хората – с тъгата в очите и усмивките им. „Понякога очите на едно дете могат да разкажат много повече от красиви кадри и думи”, допълни Борис Пинтев.

Снимка: Иван Георгиев

„Никога няма да забравя историята на едно момче, което лежеше в болница в град на 70-80 километра извън Катманду. Младеж на 22-23 години, учи магистратура по финанси. Бил е на четвъртия етаж, когато се случва земетресението, в къщата на чичо си с цялото си семейство. За два мига семейството му е загубило всичко”, спомня си Иван Георгиев.

„Бил е със сестра си в една стана и двамата са пропаднали при земетресението. Абсолютен мрак е настанал и тишина зловеща и младежът не е можел нито да диша, нито да мърда, затиснат под руините. Той каза, че цял живот ще го преследва усещане за безпомощност и за вина, че не е успял да помогне на сестра си, която е починала на метри от него, без да може да направи нищо”, допълни той.

Гледайте тази събота и неделя неразказаните истории от и за Непал в bTV Репортерите!

  • Еверест се е преместил с 3 сантиметра след непалското земетресение
  • Училищата в Непал отвориха врати (ГАЛЕРИЯ)
  • В Непал започна евакуирането на 3000 жители от откъснати от света планински села
  • Непал пред ново бедствие – свлачища
  • Уникални кадри от семейство българи, преживяло два труса в Непал (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите от земетресенията в Непал достигна 8400
  • Непал се връща към нормалния живот
  • Огромно свлачище в Непал след втория силен трус
  • Непал ще се люлее поне още 3 години след мощното земетресение
  • Поне 83 жертви и над 2000 ранени след втория силен трус в Непал

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!