Поне 10 милиона лева ще са необходими за ремонт на жилищните сградите в Перник, смята кметът на общината Росица Янакиева. Тя обаче отказа да се ангажира с конкретни суми, тъй като огледите на пострадалите сгради след земетресението на 22 май все още не са приключили.

По-рано стана ясно, че ремонтът на обществените сгради ще струва също около 10 милиона лева.

"Над 3 000 молби за обезщетения са постъпили в общината, правим оглед на всички сгради", поясни Росица Янакиева. По думите й местната власт няма как да посети всяко семейство, за да се увери дали хората са добре, а пострадалите трябва да търсят помощ.

Янакиева за пореден път призова перничани да се върнат към нормалния си начин на живот.

Страховете от нов по-силен трус в града обаче не стихват. Седмица след голямото земетресение Перник е почти празен. Все още има хора, които предпочитат да спят по колите заради слуховете за предстоящо катастрофално земетресение.

"Всеки допълнителен слух създава психоза", коментира кметът на Перник Росица Янакиева.

За да успокои обстановката градоначалникът взе решение да се направи курбан за здраве. Инициативата ще събере перничани утре в 17 ч. пред централния храм "Св. Иван Рилски". Ще бъде отслужена и вечерна литургия за живота и здравето на децата в района.

Вторичните трусове в България след земетресението от 22 май сутринта, което разлюля западната част на страната с 5,8 по Рихтер, ще продължават повече от месец.

"Затихването не е линейно", обясни проф. Николай Милошев, директор Геофизическия институт към БАН. Именно това е и причината едни трусове да се усещат по-силно, други по-слабо.

По думите му това, че повече от седмица не е регистрирано по-силно земетресение от първото на 22 май е показателно, че трусовете затихват.

Проф. Милошев се опита да успокои перничани, които се страхуват, че след земетресението от вчера в Италия, ще последва и трус в България.

"Не може да се прави аналогия с Италия", смята Николай Милошев.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Според доц. Александър Радулов напрежението след 22 май е променено, но не може да се твърди, че то ще предизвика раздвижването на някои съседен разлом, каквито слухове се носят.

Паниката и стреса пък трябва да тушираме с предварителна подготовка за реакция при такива ситуации. Според психолога Христо Момов е добре децата от най-ранна възраст да участват в подобни учения.

"Трябва да свикнем с мисълта, че живеем в сеизмична зона и да се научим да реагираме в кризисни ситуации", заяви експертът.

"Ние не разиграваме подобни ситуации и е нормално да изпаднем в шок и паника, когато ни се случи нещо", коментира психологът. Той даде за пример в това отношение Чили, където вчера над половин милион души участваха в учение за реакция при земетресение и цунами.