Няма турска ваксина, ваксината е френска. Това каза здравният министър Петър Москов в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод скандала с ваксината „Пентаксим”, която сме получили от Турция.

„Пентаксим” е удостоверена за освобождаване от френската фирма производител. В завод в Турция се доопакова”, поясни още Москов. В студиото на предаването той показа оригиналните документи от компанията производител с адрес Лион, Франция, които доказват, че „Пентаксим” е произведена там.

„Това е ваксина, с която аз съм гарантирал на собствените си приятели, че е същата като всяка една използвана в страната преди”, допълни Москов и подчерта, че не трябва да се смесват търговските и икономически интереси със състава на „Пентаксим”.

„Аз няма да се занимавам повече с различни хиени в електронни сайтове, които срещу 50 лева могат да направят всичко”, допълни Москов. Той отново подчерта, че „неразрешена в България означава неразрешена за търговия в страната”.

Здравният министър допълни още, че турският завод, в който френската ваксина е доопакована, е парньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и няма никакво съмнение в качеството на продукта.

„Този удар срещу мен не ме интересува и не ме притеснява. Пари крадох, фашист бях, не ме интересува”, допълни Москов. Той допълни, че атаката е политическа.

По повод втората ваксина, която е част от турското дарение – „Еувакс” – Петър Москов поясни, че тя е внесена защото има тежък бежански поток в страната.

Турция в здравното министерство

По повод информацията, че идентификаторите за лични данни, които ще бъдат използвани в българската здравна система, са произведени в Турция, Петър Москов каза, че това не е вярно.

„Кой казва, че са турски? Един сайт казва това нещо. Ние не говорим за официалните факти, а за кой в кой сайт каква информация е написал. Това не е публична среда, а ганкиното кафене”, каза министърът.

Здравният министър поясни, че двете фирми, които са избрани и могат да произведат електронните четци, са български. „Огромни софтуерни фирми – едната е „Стемо”, другата е „Контракс”. Едната е правила системата на ДАНС, а другата – пръстовите отпечатъци на народните представители”, каза Москов.

По думите на здравния министър най-важното в системата с електронните четци е, че всеки човек сам ще може да контролира как се харчат парите за здравеопазване.

Той определи като наглост разпространяването на подобна невярна информация в публичното пространство.

„Капка по капка се цели нищо в тази държава да не мръдне. Е, ще мръдне, съжалявам”, закани се Москов.

Новата ТЕЛК система

„Смисълът на промяната е да се промени системата, която в момента е бавна, не е обективна и е доста корумпирана”, поясни Петър Москов.

По думите му най-важното, което е предвидено в новата система, е реинтегрирането на хората с инвалидна степен обратно в обществото. „Смисълът на системата сега е изключващ. Казват – Петър Москов, ти си инвалид, вземи тези 50 лева, заповядай инвалидна количка и, моля те, стой си вкъщи”, каза Москов.

Друга съществена промяна ще бъде отварянето на ТЕЛК комисията за лекари с ясна квалификация. „В момента там могат да работят само лекари от ТЕЛК. Лекар хирург, който може да установи нещо по вас, не може да ви даде телково решение”, поясни Москов.

Относно корупцията в системата Москов поясни, че ще се борят с нея на принципа на социологическа извадка. „Ако 100 души са освидетелствани и 10 трябва да се проверяват, те се проверяват. И ако има разлика между състоянието им и ТЕЛК статуса, тогава нещата стават лоши и за лекаря, и за болницата”, допълни здравният министър.

Здравният министър Петър Москов подчерта, че новата система по никакъв начин няма да „удари” хора с телкови решения.