БСП, АБВ и ДПС ясно формират нов "пропутинистки" блок, нова тройна коалиция. Така здравният министър Петър Москов (ДСБ) коментира факта, че АБВ вчера оттегли подкрепата си за кабинета и Ивайло Калфин като вицепремиер и социален министър от правителството.

Той обвърза оттеглянето на АБВ и с интереси в енергетиката, с възможността България сама да добива газ и да стане енергийно независима от Русия.

По думите му в тази ситуация Реформаторският блок, ГЕРБ и Патриотичният фронт трябва да бъдат контрапункта на "пропутинисткия" блок и да работят за проевропейското бъдеще на България.

Прогнозата на Москов е, че предсрочни избори няма да има. Той се надява, че управляващото мнозинство ще стане по-стабилно. Москов уточни, че именно това е била причината да остане в правителството, след като ДСБ обяви, че излиза в опозиция. Мястото на ДСБ не може да бъде в опозиция в тази ситуация, смята министърът.

Изборният кодекс

Именно заради стабилността на управляващото мнозинство Петър Москов е участвал в преговорите за текстовете в Изборния кодекс в парламента вчера.

Обединихме се около това, че в Турция изборния процес не върви по правилата и това трябва да се промени. „Това е язва, която трябва да бъде лекувана. От това обаче не трябва да страдат правата на българските граждани”, коментира Москов.

По думите му гласуването по новите изборни правила ще е по-облекчено и ще бъде намерен начин българите в Европа и държавите извън Европа да упражнят правото си на глас.

Фондът за лечение на деца

Петър Москов отново обяви, че нито може, нито е изпращал ГДБОП във Фонда за лечение на деца. От думите му обаче стана ясно, че е установил злоупотреби в работата на фонда.

На въпроса какво са установили ГДБОП и прокуратурата, която повдигна обвинение на уволнения директор на фонда Павел Александров, министърът обяви, че няма право да коментира.

Той издаде обаче, че има информация за изразходвани 1,5 млн. лв. от перото за лечение на деца не по предназначение. Тези пари щели да стигнат за лечението на 63 деца, защото средно за лечението на едно дете в чужбина се отпускали около 23 хил. лв.

Петър Москов каза, че е сменил веднага директора на фонда, за да осигури нормалната му работа. Той е категоричен, че сега фондът работи по-бързо и гарантира на родителите с болни деца, че парите, отпускани за лечение на най-малките, ще бъдат изразходвани само по предназначение.