Община Сопот се надява държавата да отпусне безлихвен заем, за да покрие задълженията си към фирмата, изградила пречиствателна станция в района. В противен случай може да се стигне и до фалита на местната управа.

До тази „срамна” ситуация, както я наричат кметът и хората от инициативния комитет в подкрепа на общината, се стигна след нанесен финансови корекции за повече от 4 млн. лв. по проекта във връзка с нарушения в обществената поръчка.

Организиран бе и търг за разпродаване на вещи на общината, с който да се покрият част от дълговете.

Според адвоката на фирмата изпълнител Ирен Савова тази корекция е направена без никакви мотиви от екоминистерството и без възможността общината да докаже, че не е така: „Тези финансови корекции се налагат с едно писмо, с което информират възложителя на поръчката, че го санкционират”.

Тя добави, че корекцията е направена в момента, когато се открива проектът, а не по-рано: „Кметът върна парите, дадени като кредит, обратно на финансовата институция вместо да се разплати със строителите. Позорното е това, че един перфектен проект поради некадърност, алчност, корупция бе провален”.

„Бяхме на среща в Министерство на финансите и с директора на националния фонд, който ни обясни, че около 4 месеца се е бавила нашата преписка. След това 3 седмици са обработвали документите и от исканите 4,3 млн. ни дават 3,5 млн. Документите са входирани при министерството. Надяваме се да ни ги дадат”, заяви кметът Веселин Личев.

Той цитира постановление на административния съд, според което липсва административно нарушение. „Ще има огромни сътресения, ако не се отпусне този кредит. Поне да спрат да текат убийствените лихви. Имаме да вземем 3 млн. от ВМЗ и от други длъжници и ще успеем да се справим. Малко да помогнат от държавата. Това, което е като дълг, категорично води до фалит. Дали ще се стигне дотам, ще видим”, каза още Личев.

Адвокат Савова допълни, че ако до 1 юни не се затвори програмата и не се разплати всичко по нея, ЕС ще си поиска всички 18 млн.: „Тогава ще дойде най-страшното, за което никой не говори и никой не си дава сметка”.

ПИСМО ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ СОПОТ