Болница „Софиямед” може да остане без лиценз за определени процедури. Това обяви в „Тази сутрин” здравният министър Петър Москов. Той стъпи на предварителния доклад от проверката, направена след инцидента с акушерката Емилия Ковачева и малката Никол. По думите му в доклада са констатирани множество нарушения.

Сериозни са нарушенията в трудовото законодателство. Констатирани са и нарушения на медицинския стандарт по неонатология. Предстоят още проверки, уточни министърът.

Москов каза, че в основата отново заляга въпросът за недостатъчните доходи в сектора. Той допълни, че не може да каже каква е била заплата на акушерката. Министърът поясни, че „Софиямед” не е толерирана финансова и получава пари по общата методика.

„Няма толерирана болница. Може би това е проблемът на някои хора”, заяви Москов. По думите му част от мениджмънта на болниците е свикнал да гледа на тях като феодално владение.

Москов каза, че ще извика собственика на „Софиямед” Михаил Тиков на разговор, за да чуе неговата страна и неговите мерки.

Смяната на шефа на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев, Москов коментира така: „Не става въпрос за несъгласие с мен. Става въпрос за несъгласие с оптимизиране на административни разходи, срещу което никой здрав разум не може да бъде против. И ако някой е против това, то той е против оптимизацията на разходите, влизането на парите от нашите здравно осигуровки в лечението и е опит тези пари да бъдат изразходвани по друг начин. Всеки един такъв човек ще бъде сменен”.

Здравният министър разказа и за груби нарушения във варненската онкоболница. В края на миналата година е арестуван директорът на болничната аптека заради продажба на медикаменти за онкоболни, платени от Здравната каса.

„Когато продаваш медикаменти, това е по-долно от търговията с наркотици и не ги даваш на пациентите, а твърдиш, че лекарства няма, защото държавата била направила лимити, а заедно с това си уличен в схема за продажба на медикаменти за хиляди левове. Това не е просто престъпление. Това е толкова долно”, коментира Москов.

Директорът на аптеката е с повдигнато обвинение, съобщи още министърът.

  • Чакат се резултатите от две експертизи по делото срещу Емилия Ковачева
  • Делото срещу Емилия Ковачева пак не започна
  • Съдът пусна Емилия Ковачева под домашен арест
  • Изписаха битото от акушерка бебе
  • Здравният министър Петър Москов наказа "Софиямед"
  • Акушерката Емилия Ковачева изработила извънредните часове за година за 3 месеца
  • Глоби за “Софиямед” ще има
  • Началник в "Софиямед": 90% от българските болници са под нашия стандарт
  • Нов протест срещу "Софиямед"
  • "Софиямед" признаха: Наши служители работят извънредно