Има нарушение при издаването на разрешение за строеж върху детска площадка в столичния квартал „Младост 1”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която гостува в студиото на „Тази сутрин”.

Плановете на мястото на детската площадка да се появи нова сграда предизвикаха протести през последните дни. Това доведе до оставката на районния кмет на „Младост” Цвета Авджиева, след като от ГЕРБ свалиха политическото си доверие от нея.

„Топлофикация” подаде искане за отмяна на разрешението за строеж. Оттам нататък трябва да се търси трайно решение по отношение на собствеността на тези терени”, каза Фандъкова.

Тя благодари на жителите на квартала за разговорите, които е имала с тях, но изрично подчерта, че всеки случай със застрояване е различен.

„Решенията в такива ситуации са две – или да се намери подходящ терен, който да се даде на собственика като обезщетение, или да се започне процедура по отчуждаване. Но всичко това става със средства на общината”, каза Фандъкова.

Тя коментира и темата за столичните велоалеи, които неведнъж предизвикваха недоволство сред велосипедистите.

„Не навсякъде има изградени велоалеи или добри такива. Полагаме големи усилия през последните години, всички ще се съгласят”, посочи Фандъкова.

По думите ѝ не навсякъде обаче може да се изградят велоалеи, въпреки че Столичната община прави всичко възможно.

Ако велоорганизациите имат предложения за новоизградената велоалея на бул. „Витоша” – от Националния дворец на културата до Южния парк, по трасето ѝ може да се направят корекции, каза Фандъкова.

Промените по Японския хотел са абсолютно незаконни, особено по отношение на надстрояването на ниското тяло. Разрешението за строеж е отменено”, коментира тя и този казус.

Новият собственик на известния хотел извършва сериозни промени по него, срещу които протестира цялата архитектурна гилдия.

Защо – вижте в следващото видео:

Фандъкова посочи, че преди няколко дни е било получено становището на Министерството на културата, според което Японският хотел не е паметник на културата.

Очаква се главният архитект на съоръжението да го обжалва.

Екип на bTV провери и сигнали на граждани, че наскоро засадени фиданки изсъхват. Според експерти дръвчетата са в период на адаптация и не са се вкоренили добре. Ако някое от тях изсъхне в срок до две години, то ще бъде подменено за сметка на фирмата изпълнител.

Повече за този случай вижте във видеото:

Полагат се огромни усилия всички стари и опасни дървета в столицата да бъдат подменени с нови фиданки, посочи Фандъкова.

Вижте целия разговор с нея във видеото: