„Тази група хора (къмпингуващите, б.р.) пожела нашите имоти, настанява се и ги краде”, заяви Димитър Канариев, председател на управителния съвет на Национална асоциация „Българско Черноморие” в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите му, местните хора, които той представлява, не са доволни от това „някаква малка група хайдути да плажуват безплатно”. Канариев предложи хората, които в момента опъват палатки на плажовете, да отидат при „местните баби” и да плащат курортна такса.

По повод куриоза, че дивото къмпингуване е забранено на 100 метра зад плажа, но строителството – разрешено, Канариев каза: „Туристическата индустрия е ракета на българската икономика. Защо сте против застрояването, когато се прави по правилата?”.

„Това е борба между народа и хотелската олигархия”, смята депутатът Велизар Енчев. По думите му строежът на бетонни комплекси по морето, които „крадат от плажната ивица” също е в разрез с новия закон. „И ще ни принуждават да спим с едни непосилни за човек цени в тези хотели”, допълни Енчев.

Актьорът Филип Аврамов също смята, че новият закон обслужва дадени интереси. „Вие говорите, че сте стопани на тези места, а истинските стопани сме хората, които седим там през цялото време и виждаме какво се случва с този плаж”, допълни Аврамов. Той каза, че му се е налагало да чисти боклуците на други хора, които идват за кратко на дивите плажове.

„Не мога да застана в позиция, че съм против къмпингуването, но съм против боклуците и съм сигурен, че трябва да се въведе някакъв ред в тези неща”, каза Роберт Янакиев. По думите му трябва да се търси баланс между дивото къмпингуване и закона.

„Има достатъчно хора, които ще контролират това нещо. Къмпингуващите си правят оргия с природата, болшинството просто не чистят”, отговори Димитър Канариев. По думите му всеки може да „да събере пари и да купи” дадено място по Черноморието и да го направи къмпинг.

„Общото мнение на опозицията е, че някои хора защитават този закон, защото си мислят, че ще напълнят празните хотели. Този закон залага на изнудването и принудата”, поясни Велизар Енчев. Според него така се нарушава основната философия на туризма, а именно – удоволствието.

Енчев поясни, че е предложил в парламента да отпадне точката за преспиване на плажа, но да остане забраната за паркиране на коли близо до плажната ивица.