Последните години, благодарение на нашите съвети, хората все по-малко преяждат и токсилогичните отделения на спешните болници не са чак толкова пълни с алкохолни отравяния, колкото са били предишни години. Това каза в предаването „Тази сутрин” диетологът Донка Байкова.
Според нея хората вече имат по-висока здравна култура и правят здравословен своя празничен избор за трапеза.
И все пак сме яли повече и сме качили между 1 и 3 килограма, а тези, които са били в чужбина на почивка с „ол инклузив” – до 5 кг, твърди Байкова. Тя съветва да свалим килограмите с лека диета, която да не е стресираща за организма.
Байкова препоръчва консумация на плодове и зеленчуци и най-вече зеленчучи от зелевата група – карфиол, броколи и зеле. Не препоръчва киселото зеле, защото е много солено и ще ни издуе допълнително. Трябва да се приемат още овесени ядки, кисело-млечни продукти, от които най-полезна е изварата, защото има детоксикиращ ефект. Трябва да се пият и много течности.