Цветан Василев не се крие, а не иска да влияе на политическата обстановка и да създава скандали. Това каза Христо Ботев, адвокат на мажоритарния собственик на КТБ, в „Тази сутрин” в отговор на въпрос защо банкерът не говори за ситуацията в трезора.

„Ако мога да използвам алегория – орденът на тамплиерите е бил разбит от френския крал, защото имал огромно влияние, имал много средства и френският крал е дължал много пари на ордена”, каза Ботев, обяснявайки, че Василев е в ролята на ордена, но не назова кой е кралят. По думите му „страшно много хора дължат пари на банката”.

Той припомни, че Цветан Василев и да иска не може да се върне, защото е ограничен на територията на Сърбия, докато сръбския съд прецени дали да го екстрадира. Адвокатът каза, че темата със заплахите за живота на банкера не е отпаднала.

„Неговото желание е да спаси банката”, посочи Христо Ботев. По думите му с координацията на Цветан Василев са се случили предложенияра за инвестиции от Оманския фонд, които обаче са били отхвърлени от БНБ. „Всичко върви към обявяване на банката в несъстоятелност и обявяване на фалит”, добави той.

Според адвоката това е целенасочено. „Обществено известно е, че има много апетитни активи, които някои искат да вземат на занижени пари. Всеки изчаква да се обяви несъстоятелността на банката, за може да се вземат от масата привлекателните активи”, коментира той.

Ботев подчерта, че има политическа намеса, за да се случи всичко това. „Нищо не може да се получи по този начин без политическо влияние и подкрепа”, отбеляза той. „В България не можеш да имаш силни позиции в бизнеса, ако нямаш силни позиции в политиката”, каза още адвокатът.

„Като гражданин не разбирам как в началото на пролетта БНБ каза, че КТБ е стабилна, просперираща банка и позволи закупуването на „Креди Агрикол”, а след шест месеца я обявиха за пирамида”, коментира Христо Ботев.

Според него фалит на банката ще повлияе на цялата икономика на страната, защото там има пари на общините, на държавни предприятия, има възможност да се създаде ново недоверие в банковата система и може да стане лавинообразно.

Защитникът на Цветан Василев отново подчерта, че според него банкерът се е предоверил към конкретни хора – тези, които сега свидетелстват срещу него, но не служителите на банката. „Той е атакуван от най-близките си хора”, каза още той.

„Пеевски непрестанно е споменаван, но аз негови лични действия не съм видял”, подчерта Ботев.

Гледайте целия разговор във видеото!

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”