БНР и сега притежава лиценз за излъчване в района на Кърджали, Смолян и Хасково има и програма на турски – целта за искането на нов лиценз е да бъде изработена нова програма, която да покрива трите региона. Това заяви в „Тази сутрин” директорът на Националното радио Радослав Янкулов.

„И в момента има излъчване на такава програма. Съдържанието е ясно и ще бъде същото, което се излъчва и до сега”, каза и председателят на СЕМ Георги Лозанов. Въпросът е да се създаде концепция за регионалната програма, подобно на „Радио Шумен”, затова е нужен допълнителен разговор, допълни той, като сегашното отлагане не във връзка с турската част, а с българската.

Съветът за електронни медии отложи издаването на лиценз на БНР за излъчване на програма на турски език. Това стана след протест на ВМРО пред сградата на съвета.

Идеята е програмата отначало да бъде тричасова, и да се излъчва в Кърджали, Хасково и Смолян. Националистите обаче обявиха, че това е предпоставка за сепаратизъм и се обявиха против.

И тази сутрин евродепутатът Ангел Джамбазки защити тезата, че подобно радио ще отвори врата за сепаратистки прояви, като допълни, че е безумие с български пари, на българска територия да се създава турско радио. „Българското радио не се чува на 100 км от границата”, каза още той.

„Обединение правим, обединение”, отвърна му Янкулов, като посочи, че от 24 часа програма 18 ще са за „Хоризонт”, 3 часа ще са с местна програма с теми от Кърджали и региона и 3 часа ще са програма на турската редакция на радиото с концерти, разговори със слушатели и дискусии, свързани с техни писма. По думите разпръскването ще е за област Кърджали, а вълните ще достигат до някои села в Смолян и Хасково.

Гледайте целия разговор във видеото: