„Аз ще бъда безкомпромисен. Ако има данни и факти за незаконна дейност, те ще бъдат предадени на компетентните органи. Ще бъда безкомпромисен и по отношение на получаването на информация. Ако е квалифицирана, ще я изискам в секретната секция на НС. И ако някой си мисли, че може да прикрие факти и обстоятелства, съжалявам, няма да стане”.

Заканите дойдоха от човека, който преди изборите уволняваше Бойко Борисов. Сега Яне Янев е с ново поприще, след като беше избран за председател на временната анкетна комисия в парламента, която има за задача да установи бъркали ли са бившите главни на „Дондуков” 2 – Георги Първанов и Ангел Марин, докато са подписвали укази.

Монетата в джоба на лидера на РЗС със сигурност има две лица. Той се впусна в доказване на президентска вина, две години по-късно след като групата му не подкрепи в парламента процедурата по импийчмънт и така провали отстраняването на Първанов.

За да има справедливост, Янев успокои, че комисията не е Народен съд и ще си свърши работата „обективно и принципно”. Целите на допълнителната работа, която си създадоха в парламента, са промени в действащото законодателство, за да не се стига до оповестяването на подобни „потресаващи данни” в бъдеще. А ако има доказани нарушения, може да се стигне и до търсене на съдебна отговорност.

Янев разпозна страх в очите на опозицията

„Не знам защо толкова се страхуват от опозицията, най-вече от БСП и ДПС. Ако са били безупречни, няма от какво да се страхуват, напротив - комисията ще ги върне на бял кон. Но ще видите как те още другата седмица ще пожелаят да влязат в комисията, за да спъват работата и да пречат”.

Червените не замълчаха. Мая Манолова зае позицията на ревностен защитник на президентската институция и обяви сформирането на комисията като „поредния парламентарен фарс, димно шоу с подходящ изпълнител в главната роля”.

Тя обясни, че на този етап отказ от участие в комисията предизвикват нейната „противоконституционност, наказателната й функция и председателството на Янев". В тази връзка Манолова призова ГЕРБ да си поеме отговорността.

Политическа атака срещу Първанов, инициирана от управляващите

По думите й става въпрос за опасен прецедент, който ще има своето отражение занапред. „Предвид главния изпълнител в него, е ясно, че има една цел – политическа атака срещу Първанов. Топ целите с мнозинството съвпадат - всеки, който си позволи остро говорене срещу управляващите, да бъде репресиран. Това е наказателна акция и те не го крият, дебатът го показа”, заяви депутатът от Коалиция за България.

Тя открои и още една от целите – опит да се отклони вниманието от реалните проблеми, тъй като управляващите не се справяли с нито един от тях – полицейското насилие, случаят в Перник, докладът от Брюксел.

В своя защита Яне Янев отбеляза, че не той е инициирал този дебат, а медиите, които търсят отговори от бившия вече президент и неговия заместник.

Отговорност да се търси и от ресорните министри

Мая Манолова бе категорична, че ако има нарушения, споделена отговорност трябва да се търси и от ресорните министри – на правосъдието и финансите, които са приподписвали указите за гражданство и опрощаване на държавни вземания.

„Министър Попова се е съгласила, че указът е законосъобразен. Поема отговорност и го привежда в изпълнение. Тя и Дянков са били в течение на всичко, дори за опрощаването на 5 лева на някой пенсионер. Ако министър Попова е преценила, че има някой незаконен указ, както се изразява нашият колега Янев, тя е могла да сезира Конституционния съд, има необходимите механизми”, обясни червеният депутат.

Лидерът на РЗС обаче контрира с изказването, че има информация, според която няма министерски подписи под указите.

За помилването Манолова отбеляза, че е акт на висша милост, субективна преценка, която конституцията дава на българския президент. Тя не пропусна да отбележи, че за пет години Петър Стоянов е помилвал около 1000 души, докато Марин за пет години е освободил едва 500.

Извеждайки на преден план задачите на комисията, Яне Янев обеща да се срещне с всички ресорни министри, за да се установят помилваните престъпници – наркотрафиканти, изнасилвачи и убийци, и дали не са извършвали повторни криминални деяния след президентското освобождение.