Има много по-скандални случаи, свързани с управлението на МВР. Това посочи в четвъртък пред bTV председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ген. Атанас Атанасов.

Ден по-рано главният секретар на МВР бе привикан в комисията по случая „Лясковец” от миналата година, при който загина командос, а други трима бяха ранени.

Атанасов обяви, че трагичната история показва много ниската компетентност  и голямата самонадеяност на Слетлозар Лазаров и останалите ръководители на операцията.

„Абсурд е да се използва специализираният отряд. Едно лице (б.р.-Петко Стрелеца), се е барикадирало и ти да хвърлиш отряда срещу него”, посочи Атанасов и добави, че „крепостта е трябвало да бъде превзета с хитрост”.

„Най-скандалното е, че по време на втората дисциплинарна проверка, разпоредена от служебния министър Иван Бакалов, главният секретар е отказал да се срещне със създадената по случая комисия, като е обяснил, че там, където е трябвало, е дал обяснение”, заяви Атанасов и определи поведението на Лазаров като неподчинение, за което се предвижда дисциплинарна отговорност.

„Искал съм оставката на Лазаров, но повече няма какво да се занимавам с този въпрос. След промяната на закона смяната на висшия професионален шеф на полицията ще влезе в правомощията на МС.

Скандален е начинът, по който оперативно са обезпечавани протестите - в продължение на 300 дни е имало подслушване. Става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО. Така че в сравнение с това, случаят Лясковец е дребна работа, макар че за близките на убития и пострадалите е много тежко, продължи Атанасов.

Подслушването на Касим Дал също е било в нарушение. Това е била политическа услуга на ДПС. Заради този сигнал е осигурена комфортна охрана и транспорт на Лютви Местан. Това е явна злоупотреба с власт и трябва да се потърси отговорност за това, каза още Атанасов.

Източници на bTV допълниха по-късно през деня, че проведената операция е била под кодово име "Червеи".

Какво още каза Атанасов и отговора на Светлозар Лазаров вижте във видеата.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"