Тази седмица в предаването „Тази сутрин” ви показваме поредицата „Потомците на героите разказват”, посветена на 140 години от освобождението на България.

Историята днес е за пазителя на камбаните на храма в Шипка – Дечко Гарбатулов, и за наследника на опълченец от балканското градче – Христо Гъдев.

Дечко е незрящият звънар на църквата в подбалканското градче. И в неделя и през седмицата се изкачвам по два пъти до камбанарията – до там са 255 стъпала. Знае всяко стъпало до съвършенство, защото ходи до храма вече 53 години – всеки ден, стъпало по стъпало.

Той ни разказва невероятната история на шипчеснките камбани. Преди да огласят долината със звън, по време на Руско-турската война металът, от който са излети, е бил оръжие за убиване. Използвани са тонове гилзи
Навремето Дечко е виждал, но бавно започва да губи зрението си. Независимо, че очите му  угасват, всяко място от храма на Шипка продължава са свети в спомените му и ни разказва, че на олтара има икони на всички светци, на които са били кръстени руските генерали от войната.

Пазители на храма обаче не са само иконите, а имената на хилядите войни, дали живота си на Шипка и изписани по външните стени на църквата.

Христо Гъдев пък е наследник на опълченеца от Шипка – Станьо Гъдев. На 85 години дядо Христо носи неговата фамилия и пази бойния дух.

Разказва ни за прадядо си, който за още като 16-годишен се пали по народното дело за свободата на България. Стига дори до Цариград.

Пише над 500 страници за революционната дейност. Пише обаче и славните страници като част от несломимото българско опълчение в боевете при Стара Загора и връх Шипка.

Вижте повече във видеото: